Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Ned09202020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Životna priča Benjamina Pavić "Benje"

Ovaj portal ustrajno prati događanja i sudbine naših ljudi koji svojom sudbinskom životnom stazom koračaju diljem svijeta i svojim neobičnim i ustrajnim radom i poštenjem pronose pozitivan glas posavski kako u svom zavičaju tako i izvan granica rodne nam grude Bosanske Posavine.

Stoga nam je želja da ovaj puta iz anonimnosti izvučemo životnu priču čovjeka, kojeg rekli bismo dobro poznajemo, ali ubrzo i shvatimo da  o njemu veoma malo znamo.

Ovaj puta je riječ Benjaminu Pavić od milja zvanom „Benji“  kojeg smo kao posebnu osobu izdvojili za naš portal. Benjo je tiha, mirna i samozatajna osoba koja ne diže medijsku prašinu i ne želi na taj način privući pozorornost na sebe

Benjamin Pavić „Benjo“ danas gazi sedamdeset i jednu godinu ovozemaljskog života. Dobro se osjeća i još uvijek je vrlo vitalan i aktivan čovjek.

Mnogi Garevljani a i susjedi okolnih mjesta ga se sjećaju kao slavnog golmana Garevca koji je sedamdesetih godina dosta puta branio čast, lice i gol „Mladosti“ iz Garevca.

Od 1976. godine je u braku s Antonijom r. Matić iz Potočana i u braku imaju jednog sina Valentina.

benjo oprostajna misa

Davne 1980. godine „Benjo“ i Antonija su napustili svoj Garevac i otisnuli se u Švicarsku na posao. Sve vrijeme svoga rada i boravka proveli su u kantonu Vallisu i Montreuxu te su kao i dan, danas uvijek bili na raspolaganju svećeniku-misionaru, po čemu su inače, poznati Garevljani jer gdje god žive, odani su svojoj crkvi, i svojoj vjeri.

U Montreuxu su živjeli i radili da 2005. godine kada je „Benjo“ rekao dosta je,  i s 57 godina donio odluku da se vrate u Domovinu kako bi svoj ostatak života i buduću  mirovinu mirno uživali u Sesvetskoj Selnici kod Zagreba gdje su kao i mnogi Garevljani imali novu i moderno uređenu obiteljsku kuću.

Tako su se u nedjelju 19. lipnja 2005. godine svečanom sv. Misom u Montreuxu vjernici HKM Vallis i fra Vlado Ereš oprostili od vrijednih posavskih povratnika u Domovinu.

Vrijedni misijski suradnik, i uzorni vjernik Benjamin Pavić je donio odluku i vraća se dok  će njegova supruga Antonija ostati još jedno kraće vrijeme u Švicarskoj rekao je vjernicima fra Vlado Ereš i zajedno s vjernicima i prijateljima su se od njih oprostili, za njih molili i Bogu ih preporučili a oni su poslije sv. Mise u dvoranu pozvali i počastili sve vjernike ove župne crkve.

Radi ratnih stradanja Antonija i Benjamin se nisu odmah vratili i živjeli u svom rodnom Garevcu nego u Sesvetskoj Selnici kod Zagreba, gdje su kao i mnogi Garevljani imali novu i moderno uređenu kuću, a onda čim se vrijeme ukazalo počeli su odlaziti u rodnu Posavinu koja ih je sve više privlačila.

Tako su relativno brzo i dobro obnovili kuću u Garevcu da bi imali krov nad glavom gdje su našli svoje utočište.

Lijep je Zagreb, ali on nema ono što Garevac ima mišljenje je danas Antonije i Benjamina Pavić!  Mi im na ovom pothvatu iskreno čestitamo a za neki novi uopće ne sumnjamo.

Danas 2019. godine  Benjamin „Benjo“ i  Antonija Pavić su se odlučili na skidanje i postavljanje novog krova njihove obiteljske kuće u Garevcu, jer je stari već bio dosta trošan i oštećen te se nije isplatila njegova rekonstrukcija. Građevinski dio posla dobro su izveli građevinari iz Gradačca.

Tom zgodom Antonija i Benjamin Pavić  pozvali su sve Garevljane da se okupe kod njih kako bi proslavili završetak radova i postavljanja novog krova na njihovu obiteljsku kuću.
 I tako je i bilo. U srijedu, 11. rujna 2019. godine, kod Benje i Antonije se okupio Garevac u malom. Svi mobilni i oni pokretni Garevljani došli su na veselo druženje kod Antonije i Benjamina Pavić, a uz njih su bile i dvije obitelji Perković iz Čardaka te rođaci iz Kužnjače.

Za postavljanje šatora i večeru i ovaj puta se pobrinuo već svima poznati Vlado Tokić „Dikača“ sa svojom obitelji koji je i ovaj puta ispunio obećanje i sve to vrhunski odradio.

Bilo je to jedno lijepo i ugodno druženje gdje se zaigralo i kolo u Benjinom dvorištu uz pratnju frule i šargije. Ovakvi događaji u Zavičaju su za naše mještane uvijek dobro došli. Tu se mogu susjedski ispričati i razveseliti, a to je ono što im sada treba.

Našoj Antoniji i Benjaminu Paviću želimo da još mnogo godina provedu pod svojim novim krovom u svom Garevcu i svom Zavičaju, a kad god požele mogu otići i do kuće u Sesvetskoj Selnici kod Zagreba koja ih uvijek čaka.

Za GIP piše Mišo Perak