Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Čet06042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Dani sjećanja

Dan sjećanja 2019.

Jedna od tradicionalnih manifestacija u Garevcu koja se u neprekinutom nizu održava od 2005. godine je manifestacija „Dan sjećanja“ molitva i sjećanje na žrtve Burića štale koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju kod spomen kapele Burića štale u 11 sati. Istoga dana se polažu vijenci i cvijeće te pale svijeće u znak trajnog sjećanja za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća ovoga kraja.

Tako je bilo i ove godine u nedjelju 26. svibnja 2019. godine. To je prigoda u kojoj se ovdašnji puk prisjeća stradanja hrvatskog naroda iz ovih krajeva i vremena Drugoga svjetskoga rata i neposrednog poraća.

dan sjecanja 19 puk

Bio je to dan dostojanstva i poseban pijetet žrtvama. Još jednom smo dostojanstveno, skrušeno i ponizno molili i zahvalili za podnesene žrtve mučenika ove spomen kapele za stradanja i slobodu svoga naroda, i nas, njihovih potomaka koji na svijet dođosmo poslije njih.

Na početku svete mise sve mještane, vjernike i goste pozdravio je Garevački župnik vlč. Anto Stjepanović, a također se i na kraju zahvalio nazočnim svećenicima i vjernom puku koji su za ovu prigodu došli u Garevac.

Svetu misu je predvodio garevački sin, vlč. Anto Perić u koncelebraciji Garevačkog župnika i još 3 svećenika, a asistirao je i đakon Tihomir Perić, rodom iz Garevca.dan sjecanja 19 svecenici

Ovo je bila komemorativna Sveta misa za žrtve Burića štale i trebala je to biti prigoda da se nazočni puk dostojanstveno i s puno pijeteta u molitvi prisjeti stradanja hrvatskog naroda iz vremena Drugoga svjetskoga rata i poraća te mučenike i žrtve Burića štale otrgnu od zaborava i udare trajni pečat za sjećanje na 488 mučenika i njihovu podnesenu muku o njima ne bi ni riječi. Zašto je to bilo tako, i zašto se prija Svete mise nije čula Garevačka himna za nas će ostati vječna tajna!

Garevac i Burića štala su mjesto posebnog pijeteta koje obvezuje i opominje! S toga je spomen kapela i ove godine privukla mnoštvo osoba da dođu na ovo mjesto, na ovu svetu garevačku zemlju, zemlju mučeničkom krvlju natopljenu, krvlju poginulih naših djedova, očeva i braće, naših mučki ubijenih branitelja, koji su pobijeni samo zato što su voljeli i branili svoje.

Branili su prag svoga doma, svoju obitelj i ponos i čast svoga naroda stoga je naša zadaća da ih ne zaboravimo i da im spomen očuvamo.  A kao trajni podsjetnik za sve nove generacije ostat će  spomen kapela Burića štala i imena stradalih koja su istaknuta na njezinim zidovima.

Tijekom Svete mise svi nazočni prisjetili su se stradanja hrvatskog naroda iz ovih krajeva u vremenu Drugoga svjetskoga rata i neposrednog poraća. Na Svetoj misi sudjelovalo je i nekoliko političkih djelatnika kao i predstavnika „Udruge Posavskih Hrvata Garevac 45“. koja će graditi spomen obilježje na zajedničkoj grobnici žrtava Burića štale.

Pred Spomen kapelom Burića štala položili su vijence i cvijeće te zapalili svijeće za oko 500 Hrvata katolika koji su od 25. do 28. svibnja 1945. bili zatočeni u Burića štali i odatle, bez suda i presude, odvođeni te ubijeni na obalama rijeke Bosne i rijeke Save o čemu piše i garevački svećenik vlč. Vlado Jagustin u proširenom izdanju knjige „Burića štala“.

Spomen kapela Burića štala uređena je tako da se na njezinim zidovima nalazi popis imena 224 ubijena Garevljanina kao i popis 244 ubijene osobe iz drugih župa tog dijela Bosanske Posavine kao i pojedine fotografije ili druga podsjećanja na to vrijeme stradalih kao i fotografije iz toga vremena.

dan sjecanja 19 puk1

Mi nismo ovdje što nekoga mrzimo, mi smo došli da se molimo za svoje poginule, ubijene i nestale pretke te da pokažemo da ih nismo i nikada nećemo zaboraviti.
Molili smo za prošlost, sadašnjost, ali i budućnost ovog mučeničkog i patničkog hrvatskog naroda, koji je kroz svoju dugu i krvavu povijest ostao vjeran Bogu i rodnoj Posavskoj grudi do današnjeg dana.

Ne zaboravimo, obilježen je „DAN SJEĆANJA 2019.“ u Garevcu, ali ovaj puta bez Garevačke himne! Zašto? Zato što je imamo, a ne znamo cjeniti trud koji je u nju uložen, a posebno od strane pokojnog župnika Filipa. Toliko je se žrtvovao i trudio pa čak i novčano učestvovao da je snimimo, a danas je netko drugi ne želi pustiti okupljenom mnoštvu!

note

Poslije misnoga slavlja uslijedio je domjenak kojega su i ovaj puta priredili vrijedni Garevljani za sve sudionike Svete mise.


I na kraju ne zaboravi da:

Ova zgrada opomenu šalje,
stani putniče, ni koraka dalje...

Tu je bilo zatočeno, golubova jato,
bili su za svoje, bili samo zato...

Pomoli se putniče, onda dalje kreni,
odavde su odvezeni, golubovi bijeli...

Na rijekama Bosni, Savi i šumama
s ognjem pakla oni su se sreli...

Fotografije pogledajte u našoj fotogaleriji ili klikom ovdje.

Za GIP piše Mišo Perak