Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Ned05312020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Dani sjećanja

Dan sjećanja 2009. godine

Sv. Misa za stradale iz Burića štale! Garevac/U nedjelju, 31. svibnja 2009. slavljena je Sveta misa kod Burića štale, jednim od simbola stradanja Hrvata Posavine. Molitva za stradale započela je moljenjem opijela kod mjesta pogibije nakon koje je uslijedilo Misno slavlje kod Burića štale koje je, uz suslavlje četvorice svećenike, predslavio preč. Luka Kesedžić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije, rođenom u Novom Selu u župi Odžak. U prigodnoj propovijedi preč. Kesedžić je istaknuo kako je, nakon razdoblja mržnje kada se nije smjelo ni reći ništa o ubijenima, napokon došlo vrijeme da se smije javno govoriti o nevinim žrtvama.

dani sjecanja 2009„Danas smo došli pokloniti se ovim ljudima, ovim nevinim žrtvama nepravde“, rekao je preč. Kesedžić, dodavši kako se prije nije smjelo ni pitati za te žrtve. Naglasio je kako je, unatoč tome, uvijek bilo onih koji su krišom dolazili i molili za ove ljude. „Svjedoci smo nedavnih vremena pokolja, žrtava, progonstava i svega što se događalo. Još oplakujemo svoje najdraže čudeći se da se takvo što uopće moglo dogoditi i da su ljudi takvo što mogli činiti. U čovjeku živi čežnja i vapaj za pravdom, ne da bi se drugom vratilo istom mjerom, nego da se dadne potrebno poštovanje žrtvama i da oni, koji su to učinili, budu nazvani pravim imenom te odgovaraju za ono što su činili“, kazao je preč. Kesedžić pitajući se, da li bi oni, koji su pasivno ili aktivno umiješani u njihovu smrt, imali hrabrosti zatražiti oproštenje.

Po završetku Misnog slavlja nazočnima se obratio garevački župnik vlč. Filip Brajinović pozvavši mještane da ne prodaju olako svoje kuće te da ne zaborave svoj Garevac kao ni nevino stradale žrtve.

Pod Misnim slavljem pjevao je zbor studenata laika Vrhbosanske katoličke teologije pod ravnanjem prof. Nike Luburića.
Oko 500 hrvatski branitelja, uglavnom iz Garevca i okolnih hrvatskih sela, predali su se partizanima 24. svibnja 1945. te su bili zatočeni u Burića štalu iz koje su do 28. svibnja 1945. noću izvođeni i ubijani na više mjesta. Mnogi su bačeni u rijeku Bosnu, a prema kazivanju svjedoka spasilo se tek oko 60 osoba.

Napomena: Prema knjizi Vlade Jagustina „Burića štala“, u Štali je bilo 505 zarobljenih. Njih 32 su pušteni, a petorica su uspjela pobjeći. Predali su se u četvrtak, 24. svibnja 1945. Prva grupa je smaknuta na Pašincu izvan sela, druga na rijeci Savi, a treća na Bosni.
Iz Garevca su u Štali bile 224 osobe, a iz drugih sela 244 osobe.

Za GIP piše Mišo Perak