Garevački Internet portal ®

Burića štala rana i ponos Garevaca

Ned06072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Dani sjećanja

Dani sjećanja 2008. godine

Dani sjećanja na žrtve Drugog svjetskog kao i ovog posljednjeg Domovinskog rata obilježeni su i ove godine 25.05.2008. u Garevcu. Ova se manifestacija slavi uvijek posljednje nedjelje u mjesecu svibnju.

„Sveta je misa je po prvi put održana kod Spomen kapele Burića štala. Misu je predvodio msgr. prof. dr. Marko Josipović, kanonik iz Sarajeva. Uoči ovog dana posjećena je i masovna grobnica na Pašincu gdje je izmoljeno opijelo i položeno cvijeće. Burića štala rak je rana svakog Garevljanina, jer je skoro iz svake kuće u njoj netko stradao, a iz nekih čak i više osoba, kazano je u Garevcu.

dani sjecanaj o8

Naime, o tom objektu se tako malo zna, a u njemu je prije 63. godine bilo zatočeno 628 osoba i od toga mučki ubijeno 567 Posavljaka od kojih 245 Garevljana. To su brojke koje govore same za sebe i o tome se nikada nije htjelo, a zasigurno niti smjelo pričati, jer je smrtni strah bio do u kosti usađen tom bataljunu posavskih i garevačkih udovica koje su to sve znale, a čak ni svojoj djeci nisu smjele pričati.

I napokon, nakon 60 godina šutnje, dolazi kraj kada se u javnosti pojavila dugo očekivana, i u dugoj prošlosti znanstvenim metodama istraživanja pripremana knjiga o žrtvama Burića štale u Garevcu. Knjiga se prvi put pojavila 2005. godine povodom proslave Garevačkih jubileja i posvete Garevačke crkve. Na svjetlost dana pod naslovom “Bosansko Posavski Bleiburg – žrtve Burića štale u Garevcu” iznio ju je dr. sc. Marko Babić. Isto tako u svibnju 2007. Godine, u režiji i scenariju Marija Raguža, snimljen je i prvi dokumentarni film s nazivom: „ Odžak pouka povjesti“ o stradanju Hrvata odžačko - modričkog kraja, odnosno podvučijaka. U knjizi dr. sc. Marko Babića preživjeli svjedoci govore o dramatičnim događajima na kraju Drugog svjetskog rata koji su ostavili bolne i duboke rane u životima ljudi. Najstrašniji zločini dogodili su se nekoliko tjedana nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, a ukopno je poginula ili ubijena trećina Hrvata toga kraja.

No, Garevac nije bio jedino mjesto gdje se obilježavalo stradanje Hrvata. Na području odžačke općine u Posavskoj Mahali na lokalitetu poznatom kao Nuića groblje služena je sveta misa za sve stradale, a nešto kasnije odigran je memorijalni međunarodni turnir u odbojci. Među onima koji su ubijeni na području Posavske Mahale, metkom ili glađu, su najmanje četiri bebe i jedan petogodišnji dječak za što postoje dokazi, ali ne i isprika vlasti koje su naredile ova monstruozna ubojstva djece.

Za GIP piše Mišo Perak