Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sri07152020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Cvijetnica, Nedjelja Muke Gospodnje u Garevcu

Cvjetnicom, Nedjeljom muke Gospodnje i današnjom svetom Misom s  čitanjem „Muke Isusa Krista“ ušli smo u Veliki tjedan, vrhunac korizmenog vremena, u kojem se posebno sjećamo Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvanog “vazmenoga otajstva”.

Tako je danas bilo i u našem Garevcu. Sama sveta Misa je bila posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

2

U prisutnosti standardnog broja vjernika župnik je blagoslovio grančice i nazočne vjernike. Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.

Crkva se danas spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja.

Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na taj događaj koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim ili, u krajevima gdje niti jedno nije dostupno, nekim drugim grančicama.5

Za GIP piše Mišo Perak (arhivski snimci)
Fotografirala Dijana Kovač