Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Pet06052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava Iline u Garevcu 2017.

Četvrtak je 20. srpanj 2017. blagdan je Sv. Ilije proroka i zaštitnika velikog broja župa u Bosni i Hercegovini pa tako i našeg  Garevca.  Dosta rano počeli su se čuti automobili garevljana koji su i ovaj dan rano ustali, jer kako kažu ondje se lakše diše, ondje ptice ljepše pjevaju, ondje se živi ali i umire s pjesmom na usnama!

Već ujutro oko devet  sati idem do našeg groblja. Približavajući se prijelazu pruge i glavne ceste dalo se primijetiti nesvakidašnje stanje. Na mjestu nekadašnjeg kioska gužva prilikom parkiranja automobila  onih kojima noć bi kratka te su vrlo rano ustali i došli iz okolice Sl. Broda, Osijeka i Zagreba. S desnu stranu ceste ružna slika imanja Perije Stanić, kojeg ove godine MZ Garevac nije očistila od korova te je zelenilo i šipražje već uzelo maha i visoko izraslo.
Na cesti prema groblju drugačije je stanje. Kanali i bankina s desnu stranu ceste nisu pokositi dok je Brkičina strana uredna  i pored ceste je već  parkirano nekoliko  automobila različitih registarskih pločica.

ilina 17 1024

Nema više uredno obojenih i postavljenih stupčića s prometnim znakovima, nema više organiziranog parkiranja niti pomoći oko pronalaženja praznih mjesta. Nitko više ne vodi računa o tome.

Kod glavnog ulaza u groblje stoji prodajni štand od Mire Ćumurove koja svake godine obavezno dođe po dva, tri dana za Ilinu i Svi Svete u svoj Garevac te usluži garevljane s cvijećem i svijećama. Tako je bilo i ove godine. I ako je rano ujutro Mira i njen muž Marko su po običaju nasmijani i rado komentiraju s pristiglim mještanima.

Kako vrijeme brzo prolazi dalo se primijetiti kako ispred grobljanske kapelice gdje ima hladovine  prostor brzo popunjava vjernicima, a  po groblju svugdje pojedinci na grobovima i grupice Garevljana koji se pozdravljaju se i pričaju.

Na glavnoj ulaznoj kapiji oko 10.30 sati postaje gužva. Prostor ispred kapelice i do polovice groblja se brzo popunjava. Kod kapije su i dva naplatna štanda MZ Garevac  za uplatu čišćenja groblja kojeg mnogi vjernici i mještani ne primjećuju.

Priznajem a nadam se da ćete se i vi samnom složiti da je ove godine ipak bilo najmanje vjernika u zadnjih 15 godina od kako se redovno dolazi na naše groblje.

U kratkom vremenu oglasi se i grobljansko zvono koje s velikom vještinom zazvoni Niko Tokić „Brkica“ stari garevački zvonar koji je svoj zanat dugo pekao i naučio od pokojnog oca i tako vjernike pozva na ovu svetu euharistiju.
Iz kapelice izlazi 6 svećenika koji se pokloniše Isusu na oltaru i kipu Svetog Ilije.

Na ovoj svetoj Misi su uz župnika Filipa koncelbrirali: vlč. Pavao Brajinović, Marko Perić, vlč. Fabijan Stanušić i jedan mladi svećenik Anto Adžamić salezijanac rodom iz S. Slatine.

ilina 17 901

Poslije ulaznog pozdrava župnika vlč. Filipa Brajinović ovu svetu Misu  započeo je garevački sin Anto Perić „Djedov“koji je ujedno na ovaj dan proslavio i 35 godina svoga misništva.

Bilo je ugodno slušati nadarenu propovijed vlč. Ante Perić koji se osvrnuo na život Sv Ilije. Sv. Ilija prorok jedna je od rijetkih osoba Starog zavjeta koji ima svoj spomen-dan i kojega Crkva liturgijski slavi. Katolici u Bosni dozvolom Svete Stolice od 26. kolovoza 1752. slave ga i kao zaštitnika Bosne i Hercegovine.

Slaveći svece Crkva u provom redu ističe primjer njihove vjere te nam ih stavlja za uzore kako i mi trebamo živjeti svoju vjeru u našim životnim okolnostima nadahnjujući se na njihovu primjeru, a tek onda preporuča da im se molimo kao zagovornicima pred Bogom u našim potrebama.

U čemu sv. Ilija, može biti primjer i poticaj nama ljudima 21. stoljeća, koji živimo u posve drugačijim okolnostima? Na to nam može odgovoriti Ilijin život.

Zatim je vlč. Anto povezao svoj misionarski život u Zambiji sa ovim svecom i osobno uvidio da je više puta kao Sv. Ilija klonuo i osjetio svoj ovo zemaljski kraj. I kako kaže više puta je rekao „Bože ne mogu ovako dalje, uzmi me k sebi“ ali Bog ga nije uslišao već mu daje novu snagu i kaže „ustaj, jedi, pij i idi dalje“.

Mislim da su svi nazočni vjernici zapamtili i njegovu krilaticu koja kaže“ Ako ti je Bog na prvom mjestu onda je sve na svom mjestu“  pa neka tako bude i među nama.

ilina 17 900

Poslije se župnik Filip zahvalio vjernicima što su i ove godine došli  proslaviti Ilinu u Garevac. Čestitao imendan svima koji ga nose,  te napomenuo i jednu ložu vijest koja se odnosi na sve nas i o kojoj trebamo dobro razmisliti prija već što donesemo  konkretnu odluku.

Kaže kako se sve više Gareljavna za šačicu novca ispisuje iz katoličke vjere, ne znajući da je više nikada ne mogu kupiti i da će o tome biti upoznata njihova župa i nadbiskupija.

Žalosna ali istinita činjenica o kojoj trebamo svakodnevno pričati svojoj djeci da ne bude kasno.

Za GIP piše Mišo Perak