Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sri07152020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Ilina okuplja Garevljane piše KT

Proslava svete mise na Ilinu u župi Garevac u Općini Modriča je poseban događaj koji okupi Garevljane sa svih strana svijeta kako bi se susreli s Bogom i dragim ljudima. Svetu misu 20. srpnja, na blagdan Sv. Ilije proroka, koja će početi u 11.00 sati na garevačkom groblju Sv. Ilije, predvodit će garevački sin vlč. Anto Perić, modrički župnik, koji će ujedno taj dan proslaviti i 35 obljetnicu misništva, piše garevački portal GIP.

ilina 15

Inače, Garevac je jedno od najpoznatijih toponima Bosanske Posavine, malo ali živopisno mjesto koje se smjestilo uz desnu stranu rijeke Bosne i željezničku prugu Šamac – Sarajevo. Nadgrobni spomenici na groblju svetog Ilije prvi su pisani trag o sadašnjem stanovništvu, a garevačko je tlo katolicima bilo naseljeno i mnogo ranije – po nekima još od 12. stoljeća.

Naselje je pod imenom Garevo u pisanim dokumentima prvi put zabilježeno 18. siječnja 1762. u Matici krštenih/vjenčanih/umrlih župe Bijela kod Brčkog, kojoj je tada pripadalo, a od 1932. u svim se dokumentima i župnim maticama bilježi kao Garevac.

Najstarija su garevačka prezimena Marić, Bajić, Perić, Cvitkušić, mjesto obihvaća četiri zaselka – Gornjani, Trnjani, Lužani i Baje.

Nakon tragedije ratnih devedesetih u Garevcu je danas, doznat ćemo iz povratničkih statistika, 3.5 do 4 posto stalno naseljenih od gotovo 3 000 prijeratnih stanovnika. No, Garevljani danas rasuti svud po svijetu ne zaboravljaju rodnu grudu, a za Ilinu ih je mnogo u zavičaju gdje se okupe na poseban način susresti se s Bogom i ljudima.

Katolički Tjednikilina hrast