Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Pet06052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava blagdana Tjelova u Garevcu

Danas 15. lipnja 2017. godine su Garevljani jutarnjom Svetom misom u 9.00 sati koju je predvodio župnik Filip proslavili katolički blagdan Tjelova to jest Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Blagdan Tjelova se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva ili (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa). Taj se blagdan u nekim krajevima zove i Brašančevo, a naziv potječe iz 18. stoljeća. Riječ Brašančevo dolazi od riječi brašno, od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovo Tijelo.

Za Katoličku Crkvu, svetkovina Tjelova je spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. U velikom broju Europskih katoličkih zemalja ovaj blagdan je neradni dan.

tjelovo 900

Obilježavanje Tjelova počinje u 13. stoljeću, kada se augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod Liegea u Belgiji, u jednom viđenju punoga mjeseca na mjesecu pokazala mrlja. Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje, kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na zamolbu svete Julijane mjesni biskup Robert de Thorote u svojoj biskupiji uveo je blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – sv. Euharistije. Sveta Julijana i njezini suvremenici širili su slavljenje toga blagdana u cijeloj Crkvi.
 
Drugi događaj koji je snažno utjecao na čašćenje Tijela i Krvi Kristove povezan je uz euharistijsko čudo koje se zbilo 1263. godine u mjestu Bolseni u Italiji. Tada je jedan svećenik slaveći svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv. Kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.
 
Događaj sličan ovome u Bolseni dogodio se i 1411. godine u Hrvatskoj, u Ludbregu. Tada je za najvažnijega dijela svete mise - pretvorbe, kada se na svećenikove riječi i djelovanje Duha Svetoga kruh pretvara u Tijelo, a vino u Krv Isusovu, svećenik posumnjao u to čudo. Ugledavši da se u kaležu nalazi prava svježa krv, zbunjen i prestrašen neočekivanim događajem brzo je spremio kalež sa svetom Krvlju iza oltara i završio misu.

tjelovo 9001

Događaj je temeljito ispitivao papa Julije II. (1503-1513.), koji zbog duljine istrage i ispitivanja čudesnih događaja nije uspio završiti istragu, ali je dopustio javno štovanje relikvije, što čini i njegov nasljednik papa Leon X. Od toga vremena u Ludbreg dolaze vjernici sa svih strana svijeta izraziti svoje štovanje relikviji Predragocjene Krvi Kristove, a posebno svake prve nedjelje u rujnu, kada je središnja godišnja proslava Predragocjene Krvi Kristove.

Svetkovina Tijelova povezana je i s procesijama. Tako je danas župnik Filip u pokaznici nosio posvećenu hostiju, dok su vjernici pjevajući i moleći se nosili cvijeće okolo crkve dok je posebna važnost pokazivanje i podizanje svete hostije. Vjernicima je najvažnije bilo vidjeti podignutu hostiju jer to je vjera u stvarnu Kristovu prisutnost u posvećenim euharistijskim prilikama.

Iako je bilo lijepo vrijeme i sunčano jutro na Svetoj misi su sudjelovali samo mještani i još nekoliko mještana koji su za ovaj dan došli u rodno mjesto.

Fotografije s ovog blagdana koje je načinila Dijana Kovač možete pogledati u našem Foto albumu ili klikom ovdje.

Za GIP piše Mišo Perak

tjelovo 1024