Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sri07152020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Kristove u Garevcu

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje zadnja je nedjelja korizmenog vremena i s njome se ulazi u Veliki tjedan u kojem se posebno sjećamo Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvanog “vazmenoga otajstva”. Bogoslužje Cvjetnice ima dvostruki sadržaj: prvi, svečani Isusov ulazak u Jeruzalem (,,Hosana"!); drugi je pjevanje ili čitanje Muke Isusove („Raspni ga!").

kaja sericTako su se i Garevljani danas prisjetili Isusove muke i smrti. Euharistijsko slavlje je predslavio župnik Filip u zajedništvu s vlč. Antom Burić. Po veoma lijepom i toplom proljetnom vremenu u relativno popunjenoj crkvi na početku euharistijskog slavlja župnik Filip je blagoslovio domaće mlade grančice jelke ili šimšira (jer maslinovih nisu imali) koje su vjernici kasnije ponijeli svojim kućama.
 
Nakon navještaja evanđelja o Isusovu svečanom ulasku u Jeruzalem, uslijedio je čitanje Muke Kristove a čitali su: Nada Bajić, Lucijano Kovač, Kaja Perić, Ružica Stanušić, Kaja Šerić, i župnik Filip.muski

Napomenimo da Službeni latinski naziv Nedjelja palmi ili Muke Gospodnje potječe od jeruzalemskih kršćana koji su se od 4. st. skupljali popodne toga dana na Maslinskom brdu izdašnije slaveći Službu Riječi a potom uvečer u procesiji s grančicama palmi i masline u ruci ulazili u Jeruzalem. Taj se vjernički običaj prakticirao u Rimu od 9.st. odakle se proširio u Crkvi po cijelom svijetu .

citanje muke 900
Uz blagoslovljene grančice, svijeće i procesije na Cvjetnicu vezani su brojni kršćanski običaji a najrasprostranjeniji je svakako umivanje vodom u koju se prije stave latice cvijeća.

Za GIP piše Mišo Perak