Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sub09192020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava Uskrsa 2012. u Garevcu

Izrazito prohladno proljetno vrijeme zahvatilo je ove 2012. godine kako Europu tako i Garevac i dragu nam Bosansku Posavinu. No to nije bio razlog da ne posjetimo svoja rodna mjesta već naprotiv dovelo je još veći broj žitelja i vjernika  posavskih župa u njihov zavičaj za ovaj najveći kršćanski blagdan Uskrs.

uskrs 2012

Veliki tjedan na ovim prostorima doista bijaše veliki. Dala su se primjetiti mnogobrojna vozila raznih registraskih oznaka kao i lica presretnih mještana koja su s puno ljubavi uređivala svoja dvorišta, vrtove i okliš.

Ostavljajući na trenutak altku, sa znojem na tjelu i osmijehom na licu rado su pružali ruku izustivši riječi pozdrava. Bio im je drag svaki obilazak susjeda a posebno onih koje već godinama nisu vidjeli.

Ispred skoro svake kuće povratnika dala se primjetiti vatra i prase na ražnju. Ali da budem iskren ponegdje ih je bilo i po dvoje.

Ovaj susret je Garevcu  dao novu nadu. Poklonio mu je bar nekoliko dana plač i smjeh naše djece. A za uzvrat smo dobili zahvalu i njega i naših predaka kao i naše zemlje koja se iz pepela budi.

Bila nam je zahvalna i naša crkva, naša garevačka ljepotica koja je svih ovih dana Velikog tjedna bila relativno puna, a posebno na sam blagdan Uskrsa kada se u nju okopilo oko 400 vjernika.

Veliku pozornost privukla su posebno djeca kojih je doista bio veliki broj i kojih je svake godine sve više u našem Garevcu.

Pa evo neka nam ovi lijepo provedeni dani u Garevcu kao i cijeloj Bosanskoj Posavini budu nada za budućnost da se i tu može skromno ali lijepo živjeti, stoga ne okrećimo glavu samo prema Brodu, Đakovu, Osijeku, Zagrebu, Bernu i Beču nego prema Garevcu, Čardaku, Kornici, Tramoćnici, Orašju i svakom svom selu, pa i svakoj svojoj njivi.

U Garevcu se dao primjetiti i jedan veliki nedostatak kioska to jest naše « Robne kuće » koji se na zadovoljstvo mnogih zatvorio od početka ove godine, ali istovremeno i onih koji radi toga žale i dugo će žaliti, jer se za svaku sitnicu mora ići u Novo naselje ili Modriču.

Dapače da nama koji tu dođemo nekoliko dana u godini to i nije neki veći problem, ali što je s onih koji su tu svaki dan, bez vozila, po kiši i snijegu.

Rado ću napomenuti da smo za ovaj Uskrs uz pomoć autora knjige « Da se ne zaboravi » gospodina Antuna Funglinskog uspijeli doći do prvih primjeraka i podjeli ih aktivnim članovima GIP-a za dvadesetu obljetnicu osnivanja 105. HVO brigade.

Isto tako snimili smo i video reportažu « 20- godina poslije » gdje naši mještani svjedoče svoj svakidašnji život u Garevcu i poručuju da ne gubimo nadu, jer dok je njih bit će i Garevca.

Za GIP piše Mišo Perak

Fotografije od blagdana Markova dana možete pogledati klikom ovdje