Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Čet05282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava blagdana Svih Svetih 2017. godine

Povezana radost i žalost na blagdan Svih Svetih na svetoj Misi i groblju Sv. Ilije u Garevcu u srijedu, 1. studenog 2017. godine. Lijep jesenji dan i vrijeme koje nam je Gospodin darovao okupilo je preko 600 vjernika. Velikom broju naših mještana to je posebna zgoda da pohode grobove svojih najbližih a nekima i rijetka veza s rodnim krajem iz kojega su se iselili i otišli diljem svijeta.

Sveto misno slavlje po peti puta predvodio je naš susjed iz Pećnika vlč. Jakov Kajinić duhovnik bogoslova u Sarajevu a koncelebrirali su prečasni Marko Perić, profesor dr. Niko Ikić i župnik Filip Brajinović.
Prisjećajući se svojih najmilijih koji više nisu s njima, Garevljani su na njihovim posljednjim počivalištima molili opijela, zapalili svijeće te grobove ukrasili cvijećem.

svecenici

U znak sjećanja, dubokog poštovanja i zahvalnosti prema svima onima koji su dali svoj život u obrani ovog dijela Bosanske Posavine, u ponedjeljak 30. listopada 2017. godine članovi vijeća UDVDR-a, podružnice Modriča, u sastavu MATO JUROŠ, SLAVKO JOSIPOVIĆ FILIPOV, ILIJA BEKAVAC, FRANJO MARKOVIĆ, PERO BEKAVAC-PENJO, SLAVKO JOSIPOVIĆ-IVIN I MATO MARIĆ, obišli su groblja u Posavini: PEĆNIKU, D.RIJEČANIMA, G.KLADARIMA, ČARDAKU, KORNICI I GAREVCU te u spomen na poginule i nestale branitelje pred spomenike i križeve upalili svijeće i položili cvijeće i vijence.

Isto tako obišli su i grobove njihovih poginulih suboraca u: Kopanicama, Tolisi, Vojskovi, Zoricama, Novom Selu-Balegovcu, Bjelim Barama, Posavskoj Mahali, D.Riječanima,G  Kladarima, Modriči, Oteži, Čardaku, Kornici, Garevcu, Gradačcu i Sikirevcima. Na grobovima poginulih su upalili svijeće i zajednički se pomolili, a sutra dan su po planu posjetilai groblja i grobove u:  Sl.Brodu, Županji,Gorjanima,Cerićima,Semeljcima ,Livani i Osijeku.
Također su se ranije dogovorili sa župnicima naših župa da se na sam blagdan Svih svetih na mjesnim grobljima ispred spomen križeva i spomenika poginulim braniteljima mole obredi opijela za poginule i nestale branitelje.

vjernici

Tako je u Garevcu 01.11. 2017. sa početkom u 10.45, prije mise na groblju. Opjelo je molio garevački župnik vlč. Filip Brajinović a molitvi je nazočio i prečasni Marko Perić.
U Čardaku 01.11. 2017. poslije Sv. mise u 11.00 sati opijelo i posvetu spomenika molio čardački župnik vlč.Pavo Kopić.
U Kornica 01.11.2017. Sv. misa je bila u 12.00 sati a opijelo ispred spomenika na groblju molio je čardački župnik  vlč.Pavo Kopić.
U Modriča 01.11. 2017. u 09.00 sati vlč. Anto Perić služio je Sv. misu za poginule i nestale branitelje.

Napomenut ću da su članovi UDVDR-a Modriča na svojoj Fejs stranici pozvali sve preživjele branitelje, obitelji poginulih i nestalih, suborce poginulih i nestalih, kao i sumještane da nazočne obredima opijela i pridruže im se u zajedničkoj molitvi dalo se primijetiti da je  ove godine ipak nešto zakazalo.

Osobno nikoga ne krivim niti koga prozivam jer su članovi vijeća UDVDR-a, doista i ove godine odradili svečan čin kojim se sjeća spominje i zahvaljuje za sve poginule, nestale i umrle Hrvatske branitelje pripadnike ove brigade kao i svih ostalih.opjelo

Međutim s moga osobnog gledališta žalosno je da su samo tri člana UDVDR-a, podružnice Modriča bila nazočna ovom svečanom činu dok su preostali kako rodbina poginulih i nestalih tako i bivši branitelji bili prisutni na groblju, ali ne i kod centralnog križa jer se osjećaju omalovaženim i zapostavljenim, jer predpostavljaju da zaslužuju bar malo poštovanja za ono što su bili u periodu od 1992. do 1995. ratne godine, dok ih danas nitko ne gleda niti se na njih osvrće!

Kao autor članka ograđujem se od svakog komentara na ovo gore napisano jer nisam istraživao niti pitao da li su bili pozvani i što je pravi razlog da već godinama ne budu svi skupa kod centralnog križa za kojeg predsjednik UDVDR-a Mato Marić kaže na oficijelnoj Facebook stranici  UDVDR MODRIČA kako se zahvaljuju ratnom zapovjedniku 105 HVO Modričke brigade Peri Staniću što je podigao križ da se imaju gdje zapaliti svijeće i položit vijenci!
Lijepe uvodne i završne riječi  župnika Filipa kao i propovijed vlč. Jakova Kajinić ostat će nam dugo u sjećanju.

U 15. sati na zajedničkoj grobnici žrtava „Burića štale“ vjernici su upalili svijeće, a župnik Filip molio je zajedničko opjelo.grobnica

I ove godine vidjelo se dosta novih lica među onima koji su posjetili zajedničku grobnicu i po riječima župnika Filipa bilo ih je najviše do sada. Veseli nas činjenica da se to sveto mjesto ne zaboravlja već iz godine u godinu povećava broj nazočnih vjernika koji ne dozvoljavaju da se muka njihovih djedova ne prepusti zaboravu.

Iako sam se odmah poslije Sv. mise vratio natrag na granici u Bosanskom Šamcu imao sam 2 km dugu kolonu koja se u večernjim satima prostirala dosta duže, nije me razočarala već mi je dala još više snage i morala. To je živi pokazatelj da još uvijek postojimo, cijenimo i ne zaboravljamo naše pokojne koji su to od nas davno zaslužili.
 
Sutradan na blagdan Dušnog dana bio je znatno manji broj vjernika na groblju. Na svetu misu u 11.00 sati koju je predvodio župnik Filip okupilo se oko 60 vjernika.
Molimo Gospodina da nam dadne snagu i prosvijetli razum i da se sto češće viđamo u našem zavičaju.

Za GIP piše Mišo Perak