Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Uto06022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava blagdana Svih Svetih 2014.

Lijepo  vrijeme i topao jesenji a uz to i neradni dan u mnogome su doprinijeli da ovogodišnji blagdan Svih svetih kao i Dušni dan dolično proslavimo u svom zavičaju. Mnogima je to prilika da pohode grobove svojih najbližih i rijetka veza s rodnim krajem iz kojega su se iselili i otišli diljem širom svijeta.

svi sveti14

Došli su tu zapaliti svijeće, ostaviti cvijeće, pomoliti se, ali i vidjeti mnoga draga i poznata lica, svoju rodbinu, poznanike i susjede.
 
Za blagdan Svih svetih na poseban način uređujemo grobove svojih najmilijih i odajemo dužno poštovanje onima koji više nisu među nama. Cvijećem, paljenjem svijeća i molitvom odajemo im zahvalu za sve ono što su učinili za nas i našu zajednicu.

Pod izrazom „Svi sveti“ ne misli se samo na one koje je Katolička Crkva službeno proglasila svetima, nego i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Crkva je od svojih početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva, pozivajući se pritom na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: „Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi.“

Stoga smo mi u Garevcu  već  u četvrtak 30 listopada kao i na sam blagdan Svih svetih i Dušni dan prije i poslije svete mise imali na raspolaganju više svećenika koji su molili opjela i blagoslivljali grobove naših pokojnika.

Na sam blagdan Svih svetih u subotu, 1. studenoga 2014., svečana sveta misa bila je u 11 sati na groblju Sv. Ilije proroka u Garevcu. Euharistijsko slavlje, u kojem je sudjelovao veliki broj vjernika, a bilo ih je preko sedam stotina predvodio je duhovnik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Jakov Kajinić uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Filipa Brajinovića, garevačkog sina vlč. Ante Burić i msgr. Bosiljka Rajić.

U svojim uvodnim riječima predvoditelj euharistijskog slavlja vlč. Jakov kajinić velikom broju vjernika obratio se riječima: „Danas na Svetkovinu Svih Svetih došli smo moliti za našu braću i sestre koji nisu proglašeni svetima ali izvršavajući svoje svakodnevne obaveze stigli su  u zajednicu svetih. Također molimo zagovor onih koji su postigli svoj konačni cilj, ali molimo i za sve naše mile i drage pokojne kako bi se svi pridružili proslavljenoj Crkvi u nebu.

vlc kajinic


U prigodnoj i vrlo nadahnutoj propovijedi vlč. Jakov je govorio  o Sv. Jeronimu i tome kako je Bog od njega tražio grijehe na oproštenje. Također je kazao kako i mi možemo poput Sv. Jeronima Bogu predati svoje grijehe da nam ih Bog oprosti te nas pridruži zajednici svetih.

U homiliji propovjednik je želio naglasiti i istaknuti kako su vrijednosti i uzori postali nešto nevažno i zanemarivo, te kako se svetost stječe svojim djelima kroz život, a ne rođenjem, te smo svi mi, vjernici i kršćani, pozvani na svetost.  

Za kršćanina je svetost mjerilo njegove životnosti i uvjerljivosti. Svetost se ne sastoji u izvanrednim činovima nego u dopuštanju da Bog djeluje u čovjeku. Svetost je susret naše slabosti sa snagom Božje milosti. To znači imati povjerenje u njegovo djelovanje u nama. Svetkovina svih svetih poručuje da nas Bog čeka raširenih ruku kako bi nam dao potporu na putu svetosti.

Crkva nebrojne duše nije službeno proglasila svetima, ali prepoznajemo njihovu dobrotu u tolikim svijetlim tragovima među kojima posebno trebamo cijeniti tragove naših branitelja koji su svoje živote darovali na oltar zavičaja.

Na kraju euharistijskog slavlja prisjetili smo se Središnjeg križa i naših poginulih branitelja kako drugog svjetskog a tako i ovog domovinskog rata i za njih izmolili zajedničko opjelo.

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a u Hrvatskoj je i državni blagdan i neradni dan.

U 16.00 sati smo posjetili zajedničku grobnicu u Poljičkim šumama i zajedno molili opjelo za žrtve Burića štale iz Drugog svjetskog rata. Ove godine nas je bilo 47 nazočnih, ali bi nas moglo doći i dosta više na ovu molitvu jer tamo počiva iz svake garevačke kuće barem jedna žrtva. Grobnica se uredno održava i redovno kosi, a kolnik je prohodan, i uređen tako da se ne mora strahovati od dugog pješačenja.

grobnica 14

U nedjelju, 2. studenoga, je dan sjećanja na vjerne mrtve, Dušni dan, uz župnika Filipa i stotinjak vjernika svetu misu je predvodio i propovijedao vlč. Anto Burić.
Inače se ovaj blagdan obilježava od početka XI. stoljeća na poticaj sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona.

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

Na tisuće upaljenih svijeća gorile su na garevačkom groblju. Taj veliki broj svijeća i cvijeća na groblju je najbolji pokazatelj da naši mrtvi nisu i nikada neće biti zaboravljeni.

S obzirom da na blagdan Iline, kao i Svih Svetih garevačko groblje posjeti veliki broj vjernika cesta prema groblju prometuje samo u jednom smjeru. Stoga smo zamolili  sve vozače da se pridržavaju dopunskih prometnih oznaka i svoja vozila parkiraju od kraja groblja s lijevu stranu ceste jer je na toj strani plići kanal. Zatim na desnoj strani ceste prema Kajićima i Šimićima, a za izlaz na magistralnu cestu da se koriste lokalne ceste kroz Kajiće i Šeriće.

Plan parkiranja uvijek možete pogledati klikom ovdje
 
Ovaj puta nismo imali dobrovoljaca za pomoć pri reguliranju prometa ali je većina vozača to po svojoj svijesti i mogućnostima pošteno uradila.

Mi smo sa svoje strane učinili sve da bi ovakve proslave bile veličanstvene i dostojne te da se izbjegnu eventualne štete na vozilima, a pješacima olakšamo slobodno i sigurno kretanje. Međutim mi ne bi bili Garevljani da se među nama ne nađu i pojedinci kao vozači ovih vozila na slici (mercedesov đip i VW kombi-bus) koji su ih usmjerili na drugu stranu kolnika.

Nadamo se da će se i oni do godine urazumiti a ostalim sudionicima se zahvaljujemo na propisnom parkiranju te napominjemo da se ne ostavljaju skupocjene stvari na vidim mjestima u automobilima, jer na žalost ima i onih kojima ovakvi susreti ite kako dobro dođu.

parkiranje 14

Na kraju misnog slavlja župnik Filip se zahvalio svim svećenicima i vjernicima koji su došli za ovaj dan u Garevac te time potvrdili da nisu zaboravili grobove svojih najmilijih. Napomenu je kako je nedavni vjetar otkrio veliku površinu tornja i da se to treba sanirati te u tu svrhu zatražio pomoć svojih župljana. Pet osoba se odazvalo njegovom vapaju,  a ostali su se oglušili.

Također je župnik Filip napomeno da je konačno  i sanitarni čvor završen te da će se morati od početka sljedeće godine uvesti naplata grobnih mjesta jer dobrovoljni  donatori kojih je oko 60 osoba kroz godinu dana ne mogu pokriti troškove uređenja i održavanja Garevačkog groblja.

Trebamo biti realni i sami sebi donijeti zaključak da naš župnik rijetko traži pomoć, ali kada je traži znajte da mu je dodijalo i da mu je to doista potrebito.

Za GIP piše Mišo Perak