Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sub09192020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava blagdana Svih Svetih 2011.

Garevac/Ponedjeljak  je, 31. listopad 2011.! Na kapiju groblja dođoh u sami sumrak, ali ipak zatekoh neke Garevljane koji su također došli ukrasiti  grobove svojih pokojnika.  Mislim se kako su mrtvi i živi zakratko zajedno na istome mjestu. Jedni druge traže, ali jedni druge ne mogu dohvatiti. To je okrutna dioba i strašna nemoć.

svi sveti11Kako se vrijeme vratilo unatrag za jedan sat doista se zamračilo pa se slabo i vidi. Veliki broj svijeća titrajući slabašnom svjetlošću  želi mi pokazati put kojeg ionako već dosta dobro poznajem.

Hodeći polako tim putem dođoh i do suhog hrasta, garevačkog grobljanskog stražara.

Stoji svoj na svome. Iako mrtav on se ne predaje. Stoji i čuva stražu nad mrtvima, i prenosi u baštinu stogodišnju povijest Garevca i Garevljana.

Na sam blagdan Svih Svetih ustao sam doista rano da bih taj dan mogao posebno doživjeti.

Već u 8.30 sati sam pošao putem prema groblju. I ove godine kao i nekoliko ranijih dragi Bog nam je podario prelijepo vrijeme. Posebno se to dalo zapaziti nama koji prođosmo nekoliko europskih država da bi došli u svoju Posavinu.

Gledam put prema groblju koji je i na početku studenog procvjetao. Procvjetao ukrasnim cvijećem kojeg je donijelo nekoliko prodavača iz raznih mjesta. S obje strane ceste parkirani su mnogobrojni automobili različitih registarskih oznaka. Najviše je onih iz Hrvatske, Švicarske, Austrije i Njemačke. U manjinu spadaju vozila domaćih oznaka.

Od 10.00 sati nekoliko svećenika je počelo moliti opijela i bili su na raspolaganju velikom broju vijernika koji su željeli skupa sa njima na grobu svog najmilijeg izmoliti tu posebno molitvu koja se moli za tu prigodu.

Već u 10.30 sati u groblju se okupilo nekoliko stotina vijernika da bi za svetu misu koja je počela u 11.00 sati bilo ih oko 850 osoba. Teško je tom mnoštvu odrediti točan broj, ali bi se po nekoj statistici dalo reći da ih je bilo između 800 i 900 nazočnih i po mišljenju mnogih do sada najviše za ovaj blagdan.

Župnik Filip je pozdarvio nazočne svećenike vlč. Marka Majstorovića, i monsinjora Luku Kesedžića kao i propovjednika ovog misnog slavlja vlč. Jakova Kajinića.. Na poseban način pozdravio je sve vjernike koji su došli u svoj Garevac i na ovo za njih sveto mjesto. Ističe kako nas je okupila ljubav za ovo sveto mjesto, a isto tako i ljubav za našim milim i dragim koji su tu sahranjeni.

Zatim je vlč. Jakov Kajinić naš susjed iz Pećnika počeo skrušeno i od srca moliti svetu misu koju je  namjenio našim pokojnim, ali i svim Garevljanima: koji u njemu žive, svim Garevljanima koji su u njemu rođeni, svima onima koji su u njemu pokopani, svima onima koji nađoše drugo mjesto prebivališta i svima onima koji su izvan Garevca pokopani.

U svom uvodnom govoru vlč. Jakov Kajinić reče kako je ovo lijep susret jednih sa drugima te da nismo sami na ovom groblju jer danas crkva slavi Svi Svete.

Danas crkva promišlja svetost  Božiju koja je ostavila traga i lika u svakom ljudskom životu. Čovjek je Božije stvorenje, a onda Božija milost prožima njegov život usprkos njegove slabosti i usprkos njegove grešnosti.
Zajedno sa Svima Svetima, kao narod Božiji želimo slaviti ovu svetkovinu i najveće slavlje kršćanske i katoličke crkve.  

Na kraju svete mise i podjele blagoslova župnik Filip Brajinović  ponovno se obratio svojim vjernicima  riječima: pri samom smo kraju današnje euharistije želim se zahvaliti dragome Bogu na lijepome danu  a ujedno i svima vama koji ste došli ovdje u naš Garevac da ovdje na ovom za nas svetom mjestu našem groblju na još jedan način sjetite se svojih milih i dragih pokojnika i svojim dolazkom pokažete da nisu zaboravljeni. Isto tako u 14.00 sati molit ćemo opjelo na grobnici na Pašincu za stradalnike iz Burića štale u drugom svjetskom ratu.

Lijepo je od vas da ste došli ovdje na ovo naše groblje, da ste došli u svoj Garevac da na jedan određen način pokažete da ga niste zaboravili jer vjerujem da ga u srcu nosite tamo gdje živite i svoj svakodnevni kruh zarađujete i jedete.

Nadam se da ćete imati još malo strpljenja jer ovo je prilika da vam uputim nekoliko riječi. Vidite da je naše groblje, čisto i lijepo i da se redovno održava a vas pozivam da date svoj novčani prilog za održavanje groblja.

Isto tako znate da je zvonik naše crkve završen i da na njega treba postaviti tri akustična zvona i zatim ih elektricifirati. Do sada smo uspijeli kupiti najmanje i srednje zvono, a sada je na redu ono treće, najveće i najskuplje pa se nadam da ćemo i tome uspijeti.

Želio bih vam spomenuti i dvijue značajne obljetnica koje padaju iduće godine: prvog pisanog spomena Garevca prije 250 godina i 100tog rođendana prvog garevačkog župnika Mije Thona.

Za ovu zgudu Mjesni odbor želi organizirati i župno sjelo te se nadam vašoj pripomoći kada bi s Božijom pomoći blagoslovili i toranj garevačke crkve.

I na koncu zahvaljuem se svojim kolegama svećenicima koji su došli i ovaj dan na jedan određeni način uzveličali a posebno hvala predvoditelju današnjeg misnog slavlja vlč. Jakovu na lijepim riječima koje je uputio te se nadam da ćemo svi uzeti nešto od toga za sebe.

Želim vam svima  lijep i ugodan boravak u našem Garevcu.

Za GIP piše Mišo Perak

Fotografije od blagdana Svih Svetih možete pogledati klikom ovdje