Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Čet05282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava blagdana Svih Svetih 2009.

svi sveti09Garevac/Subota je, 31. listopad 2009.! Na kapiju groblja dođoh u sami sumrak, ali ipak zatekoh neke Garevljane koji su također došli ukrasiti  grobove svojih pokojnika.  Mislim se kako su mrtvi i živi zakratko zajedno na istome mjestu. Jedni druge traže, ali jedni druge ne mogu dohvatiti. To je okrutna dioba i strašna nemoć.

Zamračilo se pa se slabo i vidi. Veliki broj svijeća titrajući slabašnom svjetlošću kao da mi hoće obasjati put kojeg ionako već dosta dobro poznajem.
Hodeći polako tim putem dođoh i do suhog hrasta, garevačkog grobljanskog stražara.

Stoji svoj na svome. Iako mrtav on se ne predaje. Stoji i čuva stražu nad mrtvima, i prenosi u baštinu stogodišnju povijest Garevca i Garevljana.

Na sam blagdan Svih Svetih ustao sam doista rano kako bih taj dan mogao posebno doživjeti.

Već u 8.30 sati sam pošao putem prema groblju. I ove godine kao i nekoliko ranijih dragi Bog nam je podario prelijepo vrijeme. Posebno se to dalo zapaziti nama koji prođosmo nekoliko europskih država da bi došli u svoju Posavinu. Svugdje drugo kiša i magla, a kod nas se temperatura na termometru popela čak do 20-tak stupnjeva.

Gledam taj put prema groblju koji je i na početku studenog procvjetao. Procvjetao ukrasnim cvijećem kojeg je donijelo nekoliko prodavača iz raznih mjesta. S obje strane ceste parkirani su mnogobrojni automobili različitih registarskih oznaka. Najviše je onih iz Hrvatske, Švicarske, Austrije i Njemačke. U manjinu spadaju vozila domaćih oznaka.

Od 09.00 sati nekoliko svećenika je počelo moliti opijela i bili su na raspolaganju velikom broju vijernika koji su željeli skupa sa njima na grobu svog najmilijeg izmoliti tu posebno molitvu koja se moli za tu prigodu.

Već u 10.30 sati u groblju se okupilo nekoliko stotina vijernika da bi za svetu misu koja je počela u 11.00 sati bilo ih oko 800 osoba. Teško je tom mnoštvu odrediti točan broj, ali bi se po nekoj statistici dalo reći da ih je bilo između 700 i 800 nazočnih.

Župnik Filip je pozdarvio garevačke sumještane monsinjora Miću Perića i vlč. dr. Zdenku Spajića, te braću i klege svećenike kao i propovjednika ovog misnog slavlja prof.dr. Niku Ikić profesora na našem fakultetu u Sarajevu.. Na poseban način pozdravio je sve vjernike koji su došli u svoj Garevac i na ovo za njih sveto mjesto. Ističe kako nas je okupila ljubav za ovo sveto mjesto, a isto tako i ljubav za našim milim i dragim koji su tu sahranjeni.

Zatim je prof.dr. Niko Ikić rekao da mora zazvati darove Duha svetoga da mu da moć govora, jer kako reče nije lako moliti Sv.misu pred ovolikim brojem vjernika i napominje da ovo nije svakidašnjica. Počeo je skrušeno i od srca moliti svetu misu koju je  namjenio našim pokojnim, ali i svim Garevljanima: koji u njemu žive, svim Garevljanima koji su u njemu rođeni, svima onima koji su u njemu pokopani, svima onima koji nađoše drugo mjesto prebivališta i svima onima koji su izvan Garevca pokopani.

U svom uvodnom govoru prof.dr. Niko Ikić reče kako je ovo lijep susret jednih sa drugima te da nismo sami na ovom groblju jer danas crkva slavi Svi Svete.

Danas crkva promišlja svetost  Božiju koja je ostavila traga i lika u svakom ljudskom životu. Čovjek je Božije stvorenje, a onda Božija milost prožima njegov život usprkos njegove slabosti i usprkos njegove grešnosti.
Zajedno sa Svima Svetima, kao narod Božiji želimo slaviti ovu svetkovinu i najveće slavlje kršćanske i katoličke crkve.  

svi sveti 09 1U ovoj molitvi crkve želimo objediniti svu našu vjeru, vjeru naših otaca kao i našu vlastitu. Objediniti vjeru u Isusa Krista kao i pobjedu smrti nad vječnosti. Donijeli smo svoje želje, donijeli smo svoje planove, donijeli smo i svoje molitve koje želimo zajedno izreći kod ove Svete mise, ali donijeli smo i svoju grešnost za koju posebno želimo moliti oproštenje i milosrđe Gospodnje.

Podsvijestio nam je  kako ova svetkovina Svih Svetih znači da osim onih svetih koje crkva slavi u pojedine dane i koje je crkva proglasila svetim ili blaženim danas slavimo sve one koji su svojim životom i radom zaslužili da budu u zajednici Svetih.

U svojoj nadarenoj propovjedi ističe da će ga darovi Duha Svetoga prosvjetliti i uvesti u istinu koju želi u otajsvu Svih Svetih i nama prenijeti. Isto tako moli njegove darove  da otvori i naša srca i da otvori našu vjeru.  

Sestre i braćo u Kristu. Počet ću svoje razmišljanje jednom zgodom koju je doživio jedan židovski rabin. Otišao je na jedan blagdan u Sinagogu predvoditi molitvu, a onda se dogodilo nešto nesvakidašnje. Njegov posebno ljubljeni sin  a imao je više djece, no njega je najviše volio doživio je ifrankt i na licu mjesta je ostao mrtav.
Otac je u to vrijeme bio u Sinagogi, a majka je razmišlja kako će svome mužu prenijeti tu tužnu i bolnu vijest? I smislila je! Kad im se on vrati upitala ga je: „ je li dozvoljeno zadržati biser koji smo dobili kao na posudbu zauvijek kod sebe“ a on joj odgovri „ženo Božija: ne, nipošto, biser se mora vratiti on je posuđen i mora se kad tad vratiti“! Tada ga njegova žene uze za ruku i u šutnji ga uvede u sobu  u kojoj je njohov zajednički sin ležao mrtav.

Rabin je vrisnuo od plača. Neko vrijeme je urlao od bola, ali se onda malo smirio i kaže svojoj supruzi „tek sada sam razumio pitanje koje si mi postavila još na dvorištu“. Tada reče „Bog dao, Bog uzeo“!

Sestre i braćo u Kristu mnogi naši biseri i dragulji počivaju na ovom groblju ili grobljima širom naše domovine i svjeta. Biseri su zato jer su nam bili bliski, dragulji su zato jer su imali posebni odnos prema nama i biseri i drgaulji jer su nas voljeli, jer smo mi njih voljeli, jer su nam puno značili. Zapravo taj odnos prema njima kao draguljima i biserima i vjera da žive na poseban način u Kristu Gospodinu dovela nas je danas kao i svake godine na ovo mjesto, na ovaj grad mrtvi, i pokazala da oni istinski žive, da ih je Gospodin uzeo k sebi. Od njega su došli a onda ih On opet pozva k sebi.

Sestre i braćo u Kristu. Želim povezati, ali i razdvojiti blagdan Svih Svetih i Dušni dan. Već je postala tradicija da Svi Svete slavimo na našim grobljima. Ali poruka i otajstvo Svih Svetih razlikuje se od blagdana kojeg nazivamo Dušni dan.

Na Svi Svete crkva proslavlja Božije otajsvto i neizmjernu svetost Gospoda Stvoritelja.  Od te svetosti nešto i pokazje u većoj ili manjoj mjeri neki među Svetima su i biseri vjere na poseban način. Nekim među njima je crkva u svojim procesima proglasila oficijelno službeno Svetima kako bi ih mi častili a oni nas zagovarali kod nebeskog oca.

No crkva danas proslavlja svetost Božiju kao takvu, svetost koja je ostavila traga u svakom čovjeku usprkos njegove ograničenosti i usprkos njegove grešnosti. Danas slavimo festival svetosti. Koji se manifestira u duši svakoga stvorenja. Svetost slavimo prije svega u onoj ljudskosti koju smo dobili od našeg Stvoritelja. Svetost slavimo i u oniom svetim odnosima prema bratu čovjeku na ovaj ili onaj način koji smo možda anonimno i nesvjesno svjedočili, a pogotova ona djela i one odnose koji se temelje na temeljima napše vjere.

Danas slavmo svetost koju nam Blaženstva iz Evanđelja na svoj način ističu.
Blago mirotvorcima, ma koji su to sve milotvorci? Sigurno ne samo svjetski političari ili ne samo oni koji su dobili Nobelove nagrade za mir i promicanje mira u svijetu.

Crkva pod ovim milotvorcima ima puno širi pojam uključujući prije svega naše mile i drage pokojne. Među njima na poseban način naše roditelje ili našu braću i sestre. Oni su nas poučavali u miru, oni su nas odgajali u miru prema čovjeklu i prema Bogu. Oni su nas usmjerivali prema onom duševnom miru koji nam ovaj svjet nemože dati.  

Blaženstava nam koji puta izgledaju teško shvatljiva. Blago siromašinma duhom čuli smo u Evanđelju. Zar je netko od tih svetaca bio siromašan duhom onako kako bismo površno željeli razumjeti. Ne oni su bili siromašni u toliko što su Božiji duh prihvaćali iznad vlastitoga. Što su u tom duhu siromaštva  više isticali i više prihvaćali i dublje govorili volju Božiju negoli svoju vlastitu. I zato su kao takvi nagrađeni nebeskim Kraljestvom.

Mi danas proslavljamo Svi Svete, proslavljamo mirijade nad mirijadama kako se na jednom mjestu u svetom Pismu kaže ili kako smo čuli 144 tisuće to jest znak i sinbol nebrojenih Svetih sa svih strana i kutova svjeta, jezika naroda i nacija.

Ma proslavljamo danas Božiju svetost koja izlazi izvan okvira katoličke crkve jer je Bog stvorio čovjeka kao takvoga. Evo ovaj blagdan svetosti Božije povezujemo zapravo i sa svetošću onih nama milih i dragih pokojnika koji slave Svi Svete u svojim grobovima. Sutra na blagdan Dušnog dana prisjećamo se svih njih, ne samo njihovih duša nego pod tim pojmom svega onoga što su značili u našem životu. Ne samo imena i prezimena, ne samo njihove biografije, ne samo godine rođenja i godine smrti, nego svih doživljaja s kojima smo vezanih uz njih i oni s nama. U ove dane na Svi Svete na festival Božije svetosti  a isto tako i na Dušni dan snjima smo posebno povezani, za njih molimo, za njih se žrtvujemo, radi njih živimo jer žive u našim srcima i žive u ime Gospodina, radi njih čistimo grobove, palimo svjeće molimo opjela i slično.


Na kraju svete mise i podjele blagoslova župnik Filip Brajinović  ponovno se obratio svojim vjernicima  riječima: pri samom smo kraju današnje euharistije želim se zahvaliti dragome Bogu na lijepome danu  a ujedno i svima vama koji ste došli ovdje u naš Garevac da ovdje na ovom za nas svetom mjestu našem groblju na još jedan način sjetite se svojih milih i dragih pokojnika i svojim dolazkom pokažete da nisu zaboravljeni. Isto tako u 15.30 sati molit ćemo opjelo na grobnici na Pašincu za stradalnike iz Burića štale u drugom svjetskom ratu.

Lijepo je od vas da ste došli ovdje na ovo naše groblje, da ste došli u svoj Garevac da na jedan određen način pokažete da ga niste zaboravili jer vjerujem da ga u srcu nosite tamo gdje živite i svoj svakodnevni kruh zarađujete i jedete.

Nadam se da ćete imati još malo strpljenja jer ovo je prilika da vam uputim nekoliko riječi, da vam kažem nešto o našem mjestu o Garevcu i da pohvalim ovo rukovodstvo MZ Garevac jer obično ako se čuju kakve priče to su kletve  i ogovaranja. Međutim kada dođete u Garevac i ako vidite da je nešto novo urađeno znate da je to njihovo djelo, a znate i koliko nas ima. Da nas je jedna šačica koji tu živimo, pomažemo i radimo. Vidite da je naše groblje, čisto i lijepo i da se redovno održava a vas pozivam da date svoj prilog za održavanje groblja. Mislim da vam nije teško dati za tu nakanu da ono zaista bude uredno i na taj način učite svoju djecu da sutra kada vi budete ovdje sahranjeni da i oni dolaze i da vaši grobovi budu lijepi i uredni.

Isto tako vidite da na našem groblju imamo novo ozvučenje to je dar našeg Garevljanina inžinjera Nike Stanušić i njegovog sina Kristijana.
Imamo i ove ovdje pločice koje koje su postavljene ispred kapelice gdje je oltar. Dakle mi se borimo da Garevac bude ljepši, a i sa vaše strane nadam se da ćete nas poduprijeti pa eto dođite, izvadite svoje dokumente to jet osobne karte jer neće vam nitko oduzeti one koje imate pa kada bude glasovanje dajte svoj glas da i nama sutra bude bolje i ljepše. Isto tako ove godine je završeno i asvaltiranje puta prema Čardaku koji je bio rupa na rupi a sada se evo može lijepo voziti.

Pa evo ja vas pozivam da svi na svoj način učestvujete u svemu ovome onoliko koliko možete.

Želio bih vam spomenuti i to da se kod naše crkve ove godine počelo s izgradnom tornja te se nadam s Božijom pomoći i vašom pripomoći dovesti tu gradnju do kraja. Isto tako kod Burića štale smo proširili teren za 1 ½ dulum   i tamo se ograđuje i gradi mokri ili sanitarni čvor pa eto s Božijom pomoću do sada sve to dobro ide.

Svima vama koji na bilo koji način doprinosite da u Garevcu bude ljepše i bolje najiskrenije se zahvljujem.

A evo napomenut ću da ovdje iza nas vidite i ove zastave , jedna je zastava Garevačkih prijatelja a jedna zastava našega mjesta Garevca i to možemo zahvaliti našem Dragi Periću koji je to osmislio i Miši Peraku koji je to izveo.
I na koncu zahvaljuem se svojim kolegama svećenicima koji su došli i ovaj dan na jedan određeni način uzveličali a posebno hvala predvoditelju današnjeg misnog slavlja prof.dr. Niki Ikiću na lijepim riječima koje je uputio te se nadam da ćemo svi uzeti nešto od toga za sebe. Želim vam svima  lijep i ugodan boravak u našem Garevcu.

Za GIP piše Mišo Perak

Fotografije od blagdana Svih Svetih možete pogledati klikom ovdje