Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Pon08032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslavljen patron župe Garevac 2019.

Danas, 10 lipnja 2019. godine na Duhovni ponedjeljak župa Marije Majke Crkve u Garevcu proslavila je svoj patron, koji se slavi na drugi dan Duhova ili Duhovni ponedjeljak.
Na ovaj dan se spominjemo uloge Blažene Djevice Marije kao Majke Crkve.

Od prvih redaka Lukina i Matejeva evanđelja možemo vidjeti važnost Marije u Isusovu životu. Njoj je Bog povjerio najtežu i najljepšu zadaću brige za svojega jedinorođenoga Sina.

Na križu Isus govori učeniku: “Evo ti majke”, a majci govori: “Evo ti sina”. Tim riječima Marija ne samo da je majka Isusu, nego također postaje majkom svima nama. Marija nije samo majka glave Crkve, već i majka svim udovima Crkve, pa tako i nama.

unutranjost

Kod nas se štovanje Marije Majke Crkve proširilo na poticaj zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, na čiju je molbu sv. papa Ivan Pavao II. 5. 3. 1979. god. odobrio uvođenje blagdana Blažene Djevice Marije Majke Crkve za cijelo područje Biskupske konferencije bivše Jugoslavije, te je također odredio da se on slavi svake godine na Duhovski ponedjeljak.

Nažalost o ovoj svečanosti nemamo župni izvještaj!

I ako bolestan naš pokojni župnik Filip se uvijek trudio i dostavljao izvješća od župnih proslava kako bi i mi u dijaspori skupa s našim mještanima podijelili tu svečanost.
Međutim toga više nema. Došla su druga vremena. Župnik Filip je preminuo, a novi župnik ne nastavlja tu tradiciju, jer kako se da vidjeti njega dijaspora ne zanima. On živi i moli sa svojih 100-tinjak mještana i oni su njemu dovoljni tako da više nemamo potrebe očekivati župne izvještaje do novog dekreta a ovaj je počeo 23. kolovoza. 2018.!

Za GIP piše Mišo Perak