Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Pon02172020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Proslavljen patron župe Garevac 2013.

GAREVAC-Dana 20. svibnja župa Garevac u Bosanskoj Posavini proslavila je patron Marija Majka Crkve. Po lijepom vremenu u župnoj crkvi okupilo se oko 140 vjernika. Sv. misu je predslavio mons. Bosiljko Rajić, vikar za pastoral u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. S njim je koncelebriralo 18 svećenika i redovnika.

patron 2013

Na početku euharistijskog slavlja sve je gostoljubljivo pozdravio domaći župnik vlč. Filip Bajnović, nazočne svećenike, dvije redovnice Služavke malog Isusa i domaće župljane a onda i ostale vjernike iz susjednih župa.

Propovjednik  je naglasio da je „Marija kao uzor kršćanskog života. Ovo je godina vjere u kojoj trebamo učvrstiti svoju vjeru u Isusa Krista koji je temelj naše vjere. Pozvani smo da čvršće upoznamo svoju vjeru, koja je osobni susret s Bogom, kao što se Mojsije susreo s Bogom na gori Sinaju, imajući s njim osobni susret. I Izraelski narod se susreo s Bogom, koji ga je izveo u zemlju obećanu. Temelj Marijine vjere je vjera u Božja obećanja i temelj Izraelske vjere je borba protiv lažnih bogova.

Prva Crkva se borila protiv bezbožnih pogana,lažnih bogova i nevjernika, zato su svi apostoli položili mučenički svoj život za Božju Istinu. Marija Majka Crkve nam pokazuje kako živjeti Boga u svojoj poniznosti“ naglasio je propovjednik.  

Nakon krvavog progonstva prvih kršćana zaprijetili su razni krivovjerci da miniraju Petrovu pećinu Crkve. Nestorije hoće oteti Mariji naslov i čast Majke Božje. Osuđeni na Efeškom saboru uzmaknuli su svi krivovjerci, a Marija i dalje pomaže Crkvu, pomaže kršćane, dakle i nas danas.

U raznim progonstvima, nedaćama kršćanskog života, Mariji se uvijek pojedinci a i cijelo čovječanstvo utjecalo.

Ona će opet biti i ostati Marija Majka Crkve, kako je obećao Isus Krist predajući je Ivanu sa Križa da bude Majka cijelom čovječanstvu.  

Župna crkva minirana je u drugoj polovini 1992.godine, tako da je veći bila obnovljena zajedno sa župnom kućom 2005.godine, kada je učinjena i posveta. Župa danas broji oko 70-ak obitelji u kojima živi oko 127 vjernika.  

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali