Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sri08122020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Sveti Marko i blagoslov polja 2020.

Danas se slavi Sv. Marko evanđelist. Svima onima koji nose ovo lijepo ime čestitamo imendan, a župljanima župa u kojima se slavi blagoslov polja neka ih Sv. Marko zaštiti od munje, grada i zla vremena te obogati plodove njihovih njiva ako ih uopće bude bilo.

Od davnina se u Garevcu na Stanušića ledini, gdje postoji jedna mala kapelica, obavljao ovaj blagoslov, a izgradnjom crkve taj se blagoslov obavlja u crkvenom dvorištu. Za ovu zgodu skupljali su se Garevljani iz raznih krajeva i dolazili svojoj rodnoj grudi moleći Božji blagoslov i zaštitu.

markov dan 20

Prošle 2019. godine ima sam osobnu čast nakon niza godina ponovo biti u svom Garevcu za Markov Dan i zajednički s još  250 vjernika, mještana i njihovih gostiju  moliti blagoslov polja.

Procesija je počela od garevačkog tornja prema kući Josipa Križić a završila ispred crkvenog dvora.
Blagoslov polja su molili župnik Anto, vlč. Mato Križić i Marko Stanušić koji redovno svake godine za blagdan polja dođe u svoj Garevac moliti blagoslov i proslaviti svoj imendan.
Danas radi epidemije i korone virusa je situacije sasvim drugačija, nema Garevljana i sve je tužno i pusto.  

Nitko nas nije obavijesti hoće li uopće biti blagoslov polja barem u skučenom i minijaturnom broju onih koji bi mogli sudjelovati na otvorenom prostoru.

No, bilo kako bilo svim Garevljanima kao i drugim župama koje danas slave blagoslov polja čestitamo Markov Dan sa željom da njih i njihove njive i plodove Sv. Marko Evanđelist zaštiti od munje, grada i zla vremena.

Fotografije od prošlogodišnje proslave možete pogledati u našem Foto albumu ili klikom ovdje.

Za GIP piše Mišo Perak