Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sri08122020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava Sv. Marka i blagoslov polja 2016. u Garevcu

U ponedjeljak 25.travnja 2016. po veoma lošem vremenu i kišnom danu župa Garevac Svetom misom, koju je predvodio vlč. Anto Perić uz koncelebraciju vlč. Marka Stanušić proslavila je sv. Marka Evanđelistu i blagoslov polja.

garevacka crkva800

Obred blagoslova polja je vrlo star u povijesti Crkve. Računa se da potječe od pape Grgura Velikog iz 590 godine.

Obično je započinjao na Markov dan 25. travnja. Postoje različiti obredi blagoslova polja a kod nas se ustalio obred moljenja litanija Svih Svetih i blagoslova na četiri mjesta, počevši od istoka, juga zapada i sjevera.

Na tim se mjestima blagoslivljalo i molilo za Božju zaštitu, križem, jednom svijećom /jedinstvom/, tri svijeće/ trojstvo/ te blagoslovljenom vodom.

Molilo se da nas Bog zaštiti od naših neprijatelja, od kuge glada i rata, munje grada i zla vremena, te molilo da Bog udijeli svoj blagoslov da Bog udijeli plod zemlji našoj i da te plodove uzdrži.

Od davnina se u Garevcu na Stanušića uriji, gdje postoji jedna mala kapelica, obavljao se ovaj blagoslov.

Izgradnjom župne crkve taj se blagoslov obavlja u crkvenom dvorištu.
Međutim, kako je danas bilo veoma loše i kišno vrijeme blagoslov polja se obavio u župnoj crkvi u Garevcu.

Vlč. Anto Perić je pozvao vjernike garevačke župe, koji su danas u manjem broju (oko 100 osoba) nazočili misnom slavlju, da ne zaborave tradiciju već i narednih godina, nastave s blagoslovom polja i proslavom sv. Marka Evanđeliste.

Za GIP piše Mišo Perak