Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Pet07102020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava Sv. Marka i blagoslov polja 2013. u Garevcu

markov dan 13

Garevac, 25. travnja 2013. Garevljani su i danas proslavili blagdan sv. Marka Evanđeliste kojeg su naši djedovi i očevi izabrali za zaštitnika naših njiva, polja, livada i vrtova.  Vrijeme je bilo izrazito lijepo i toplo te se okupio veliki broj Garevljana i njihovih gostiju. I ako je Markov dan bio u sredini tjedna skupilo se oko 200 vjernika. Sv. Misu i propovjed je predvodio domaći sin vlč. Marko Stanušić.

Misnom slavlju i blagoslovu polja uz domaćeg župnika Filipa pridružili su se i domaći sinovi vlč. Marko Stanušić, vlč.Fabijan Stanušić i vlč. Vlado Jagustin.

U svojoj propovjedi vlč. Marko Stanušić se osvrnuo na život i životni put mučenika i Evangeliste Sv.Marka. Istaknuo je da je Crkva sv. Marka postavila za zaštitnika poljoprivrednika i upravo iz tih razloga na Markov dan počinju i blagoslovi polja. Vlč. Marko je reako da netreba moliti samo za blagoslov polja već treba moliti Božji blagoslov i za svakog pojedinca, obitelj pa i župnu zajednicu.

Na koncu je župnik Filip čestitao imendan svima koji ga taj dan slave, te podsjetio prisutne na važne datume župe Garevac u ovoj godini. Zatim se zahvalio se vlč. Marku na lijepim riječima, kao i svim nazočnim svećenicima i vjernicima koji su došli za ovaj dan u Garevac riječima "Svaki je napor bez Gospodina uzaludan i ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji".

Za GIP piše Mišo Perak

 Fotografije od blagdana Markova dana možete pogledati klikom ovdje