Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Sri02262020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Proslavljen prvi poslijeratni Markov dan u Garevcu

Garevac, Na blagdan sv. Marka, 25. travnja 1999. vlč. Josip Janjić slavio je sv. Misu u Garevcu kod Modriče te obavio proljetni poljski blagoslov za tu župu čiji je patron Marija Majka Crkve. Budući da je selo i župa Garevac silom okupirano 1992. od jugo-srpske armade, a hrvatsko katoličko stanovništvo protjerano iz svojih kuća te privremeno stanuju i žive diljem Hrvatske, Europe i cijeloga svijeta, ipak ih se okupilo preko dvijestotine.

Došli su autobusima i osobnim automobilima. Najveći broj Garevljana došao je iz Slovenije, iz okolice Osijeka te iz Ðakova i nešto iz Zagreba gdje trenutno privremeno borave. "Mnogi su stigli već rano ujutro kako bi mogli malo urediti i očistiti grobove svojih pokojnika. Neki su to učinili i nekoliko dana prije pa je garevačko groblje sada u dosta dobrom stanju. Garevljanin Tadija Tokić i njegova žena Anica su najzaslužniji za brigu o groblju te organiziranje posjeta, budući da im je najmlađi sin poginuo 1992. braneći selo Garevac i svoje ognjište, oni se ne odvajaju od svoga pokojnoga sina Ivice i vrlo često mu odlaze na grob", istaknuo je vlč. Janjić.

Na njihovu molbu vlč. Janjić se kako kaže vrlo rado odazvao njihovom pozivu i s posebnim ushićenjem slavio svetu misu kao privremeni upravitelj okupirane župe Garevac. Tadija Tokic je s općinskim vlastima dogovorio ovu posjetu i sv. misu u Garevcu. Osmorica srpskih policajaca iz Modriče osiguravali su sudionike misnoga slavlja i garevačko groblje. Vlc. Josip Janjić sa zadovoljstvom je istaknuo da je sve prošlo u najboljem redu i miru, bez ikakvih incidenata te da su Garevljani, domaćini i domaćice, nakon misnoga slavlja umjesto u svojim rodnim kućama na obližnjoj ledini blagovali od onoga što su sa sobom ponijeli počastivši i svoga svećenika.

Također su se dogovorili da će ponovno doći zajedno proslaviti u Garevcu tradicionalni titularni blagdan Ilino, 20. srpnja 1999. Garevljani očekuju da će se do tada moći vratiti dvadesetak obitelji čije kuće ovih dana trebaju biti ispražnjene i slobodne za povratak.

Objavila (KTA)