Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned06172018

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Sveti Antun Padovanski – svetac cijeloga svijeta

Danas je sveti Antun, stoga svima onima koji nose to ili njemu sično ime čestitamo imendan. Riječ je o jednom od najomiljenijih svetaca u čitavoj Katoličkoj Crkvi, kojega se časti ne samo u Padovi, gdje je podignuta prekrasna bazilika u kojoj se čuvaju njegovi posmrtni ostaci, već i u cijelom svijetu.

Opširnije:Sveti Antun Padovanski – svetac cijeloga svijeta

Duhovi - Nedjelja pedesetnice

duh svetiDragi prijatelji, dragi vjernici i kršćani! Danas slavimo Duhove- Nedjelju Pedesetnice. Ovaj veliki blagdan spominje se također i kao rođendan Crkve jer se spominjemo slavnog događaja kada je Isus nakon svoga uskrsnuća apostolima i vjernima svojim poslao Duha Svetoga čijom su snagom kršćani poslije ispovijedali vjeru u Isusa Krista i propovijedali Radosnu Vijest.

Opširnije: Duhovi - Nedjelja pedesetnice

Uskrsni ponedjeljak

Uskrsni je ponedjeljak, dan kad se Crkva spominje puta Isusa u Emaus i njegovog prvog susreta s učenicima. U crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa s dvojicom učenika, koji su ga prepoznali tek kada je lomio kruh i shvaćaju da je njihov učitelj pobijedio smrt.uskrsni ponedjeljak

Opširnije:Uskrsni ponedjeljak

Sveti Josip Radnik

Godine 1955. uveo je u crkvenu godinu blagdan sv. Josipa Radnika veliki papa Pio XII. Odredio je da se taj blagdan slavi 1. svibnja, na dan “koji si je svijet rada izabrao kao svoj praznik”. Godine 1889. takozvana Druga internacionala odlučila je da će 1. svibnja slaviti kao svjetski praznik radništva.

sv josip radnik

Opširnije:Sveti Josip Radnik

Sretan Uskrs

 

Svima Vama, dragim posjetiteljima želimo sretan i blagoslovljen USKRS!

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan uskrsnuća Isusa Krista. Uskrs je pomičan blagdan zasnivan na lunarnom kalendaru sličnom ali ne identičnom hebrejskom kalendaru - u zapadnom kršćanstvu Uskrs uvijek dolazi na nedjelju između 22. ožujka i 25. travnja, a u istočnom kršćanstvu između 4. travnja i 8. svibnja.

Opširnije:Sretan Uskrs