Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto01222019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Danas slavimo blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, kojim ujedno završavaju božićni blagdani. Prateći zvijezdu repaticu trojica mudraca stigli su u Betlehem, poklonili se Isusu i darovima priznali Kralja nad kraljevima. Blagdan Sveta tri kralja, kojem se većina Hrvata raduje kao još jednom neradnom danu, slavi se 6. siječnja i predstavlja kraj božićnog razdoblja 'dvanaestodnevnice'. Tim danom, poznatim i pod nazivom Bogojavljenje, u ranoj kršćanskoj tradiciji slavilo se Isusovo rođenje, pohod trojice mudraca i svi događaji iz njegovog života do krštenja u rijeci Jordan, uključujući i čudo na svadbi u Kani.

Opširnije:Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Sveti Stjepan Prvomučenik

Danas crkva slavi Svetog Stijepana, stoga svima onima koji nose to ime ili inačicu tog imena čestitamo imendan! Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6:5). Njegovo ime na grčkome jeziku znači »kruna«, »vijenac.«

Opširnije:Sveti Stjepan Prvomučenik

Četvrta nedjelja došašća

4 svijeceEvo nas pred posljednjom nedjeljom došašća kada proslavljamo „OČIĆE“ i palimo posljednju svijeću koja simbolizira temelj kršćanstva: ljubav! Ovo je prigodni trenutak da proniknemo u svoja prostranstva i zapitamo se o našoj vjeri.

Opširnije:Četvrta nedjelja došašća

Badnji dan, Badnjak, Badnjica

badnjak u garevcuPrema novijem poimanju, naslovno Badnjak je samo jedan dan, koji prethodi božićnim blagdanima. Općenito u katoličkom svijetu poima se kao dan neposredne priprave i spremanja za polnoćnu misu. Prvotno se slavio još u pretkršćansko vrijeme.

Opširnije:Badnji dan, Badnjak, Badnjica

Treća nedjelja došašća

tri svijeceDanas ćemo zapaliti treću adventsku svijeću - svijeću RADOSTI i VESELJA.Treća nedjelja adventa ili Materice u kršćanskoj starini zvala se nedjelja radosti po početnim riječima ulazne pjesme: Gaudete - Radujte se!

Opširnije:Treća nedjelja došašća