Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon03252019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Osnovna škola „Cazin I“ ugostila šestog ovogodišnjeg višebojca

Cazin, 31.03.2017. – Bubnjevi i kolona tisuću učenika OŠ ”Cazin 1” od škole ka Gradskoj sportskoj dvorani, ka šestom ovogodišnjem Lino višebojcu u Bosni i Hercegovini najavili su početak spektakla. Cazinom je odjekivala radost. Višebojac je otvorio savjetnik načelnika općine Cazin, Jusuf Bajramović pozdravljajući djecu i roditelje, izrazio ponos zbaog način na koji su se spremili za prvi cazinski višebojac, pozivajući djecu da slušaju roditelje i nastavnike, da uče i da se bave sportom te naglasnio da su danas pobijedili svi u Cazinu.

Lino02

Oduševljenje je izazvao i revijalni program u kojem je nastupila ritmička sekcija škole sa svojom koreografijom ”U zdravom tijelu, zdrav duh”, karataški klub Šoto Kan iz Cazina ali je posebne ovacije izazvao gostujući nastup djece iz vrtića Hasija Omanović koji su svojom koreografijom na pjesmu ”Cotton Eye Joe” podigli dvoranu na noge.

Najbolje literarne radove na temu ”Svijet po mom” napisale su Erna Bajrić i Emma Orlić. Najateža zadaća je bila pred komisijom koja je birala najbolje maske, transparente i navijače. Tri mala Lino medvjedića pridružili su se Podravkinom Lino medvjedići zabavljajući učenike i goste. Iako se medvjedi inače ne kreću u krdima, ovo je ipak osvojilo publiku i goste te su oni izabrani kao najbolje maske. Najbolji transparent su izradili učenici 3-p a presedan je napravljen u izboru za najboljeg navijača jer je to ovaj puta bila nastavnica, Amra Toromanović za neumorno i inspirativno navijanje od početka do kraja višebojca.

Lino04

Najbolji natjecatelji u ukupnom zbroju bodova bili su, u kategoriji dječaka Edin Šarić a u kategoriji djevojčica Bedrija Tahirović. Takmičare je svo vrijeme trajanja višebojca bodrila Sara Mahmutović, karatistkinja, najbolja sportistkinja cazina, tri puta državna prvakinja, osvajač balkanske medalje, dva puta druga na svjetskom kupu, osvajač evropskog kupa i nosilac smeđeg pojasa.

Lino višebojac, projekat pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, a u organizaciji Podravke BiH i Sportskih novosti, uz učešće OŠ „Cazin I“ iz Cazina, u Gradskoj sportskoj dvorani.

Lino06

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već treću godinu se održava i u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine.

Učenice i učenici iz osnovnih škola u dobi od 5. do 9. razreda natjecali su se u osam disciplina: trčanju, skoku u dalj, izvođenju slobodnih udaraca na gol, pogađanju košarkaških obruča, te u potezanju užeta.
Treća sezona Lino višebojca započela je u Tomislavgradu, a nakon Odžaka, Tuzle, Posušja, Konjica i Cazina, Lino nastavlja turneju posjetama školama u Grudama, Buni, Kaknju i Prijedoru.  

Kontakt za više informacija:
Dobrila Močević, Prime Communications, 063 289 106, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
* Prime Communications je ovlaštena PR agencija kompanije Podravka za tržište BiH

Lino08 1024