Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet10182018

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Kako do bosanske osobne iskaznice?
 1. Pravo na bosansku osobnu iskaznicu (CIPS BiH) imaju svi koji su bili na popisu stanovništva BiH.
 2. Pravo na ovu iskaznicu imaju i djeca BiH državljana rođena nakon 1991. godine.
 3. Za CIPS BiH osobnu iskaznicu ne morate se odreći državljanstva niti se odjaviti s prebivališta iz države sadašnjeg prebivališta ili boravka.
 4. Zbog toga  nećete izgubiti bilo kakva stečena prava u toj državi niti vam se mogu uskratiti bilo kakva dalja prava u toj državi.
 5. Zbog državljanstva i neke druge države i prebivališta u drugoj državi ne može vam se uskratiti vaše zakonsko pravo na CIPS BiH osobnu iskaznicu.

Pročitajte cijeli članak klikom ovdje

Otpremljeni su glasački paketi za birače izvan BiH

Sarajevo, 29.08.2018.godine – Danas završava proces otpreme spakovanih glasačkih paketa za birače koji će na Općim izborima 2018. godine glasati iz inozemstva putem pošte. Svaki glasački paket, osim glasačkih listića, sadrži i personalizirano instrukcijsko pismo.

Opširnije:Otpremljeni su glasački paketi za birače izvan BiH

Dodik poručio Komarici da prestane koristiti ime RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice ne služe poboljšanju kvaliteta života ni rimokatolika ni drugih građana u Republici Srpskoj, te da samo unose bespotreban nemir na prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja.

Opširnije:Dodik poručio Komarici da prestane koristiti ime RS

Novi projekti Središnjeg državnog Ureda za Hrvate u BiH

REZULTATI ZAJEDNIČKOG RADA I SURADNJE SU VIDLJIVI

Delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske predvođena državnim tajnikom Zvonkom Milasom bila je u radnom posjetu u Bosni i Hercegovini - posjetili su općinu Jajce i općinu Vareš u kojima su održani sastanci s predstavnicima lokalnih vlasti, Hrvatima koji žive u tim općinama, održani su i susreti s predstavnicima crkve, posjećene su izložbe a državni tajnik Milas sudjelovao je i na Svečanosti povodom 20 godina rada Udruge Majka Terezija.

Opširnije:Novi projekti Središnjeg državnog Ureda za Hrvate u BiH

Starost nije bolest

Čovjek polako stari svakim trenutkom svoga života, od začeća pa nadalje. Starenjem kao prirodnim i nepovratnim fiziološkim procesom koji vrijedi za sva živa bića prolazi kroz razdoblja djetinjstva, mladosti i zrelosti da bi na kraju ušao u starost.

Opširnije:Starost nije bolest

IZVADITE OSOBNE ISKAZNICE BIH

Svi vi Hrvati koji ste zbog spleta različitih okolnosti, rata, prognanstva napustili svoje domove iskoristite vrijeme nadolazećih godišnjih odmora i za vađenje osobne iskaznice BiH i samim tim obavite registraciju pred predstojeće izbore.

Opširnije:IZVADITE OSOBNE ISKAZNICE BIH

GAŠPAREVIĆ: POSJET K.G. KITAROVIĆ STVARA NOVU ATMOSFERU U HRVATSKO-BOŠNJAČKIM ODNOSIMA

Ugdledni Deutsche Welle u svojem prilogu tematizira posjet Hrvatske predsjendice Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Harcegovini. Našim posjetiteljima prenosimo integralni sadržj priloga u kojem je i stjalište našeg surdanika Peje Gašparević.

Opširnije:GAŠPAREVIĆ: POSJET K.G. KITAROVIĆ STVARA NOVU ATMOSFERU U HRVATSKO-BOŠNJAČKIM ODNOSIMA

Promocija knjige autora Ive Lučića

Koordinacija hrvatskih i katoličkih udruga i institucija Tuzlanskog kantona ima čast pozvati Vas na promociju knjige „Vukovarska bolnica-svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka“ autora Ive Lučića. Osim autora knjige, promotori su: Zoran Aleksijević, Trpimir Goluža, Ante – Zvonimir Golem i Ivan Vukoja.

Opširnije:Promocija knjige autora Ive Lučića

Medvjedić Lino posjetio Kantonalnu bolnicu u Bihaću

Bihać, 22.12.2017. – Posjetom pedijatriji Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću, te prigodnim poklonima za najmlađe, medvjedić Lino završio je svoju prednovogodišnju turneju posjete pedijatrijama devet bolnica diljem BiH. Osim pedijatrija, Lino je ove godine posjetio i djecu bez roditeljskog staranja u Domu „Rada Vranješević“ u Banjaluci, SOS Dječije selo u Sarajevu i Majčino selo u Međugorju.

Opširnije:Medvjedić Lino posjetio Kantonalnu bolnicu u Bihaću

Počinje ljetno računanje vremena

Obaviještavamo naše posjetitelje da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u ožujku, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unaprijed vrijeme u 2 sata računati kao 3 sata. Dakle, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 25.3.2018. godine, pomjeranjem za jedan sat unaprijed.

Opširnije:Počinje ljetno računanje vremena

Svaki građanin u FBiH je darovatelj organa

Još ne znate da je svaki građanin u FBiH je potencijalni donator organa, osim ako se ne izjasni drukčije tijekom života, stoji u novom članu u nedavno usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u FBiH. "Nakon višegodišnje borbe dočekali smo da oba doma parlamenta usvoje ovaj Zakon", rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH (UDiTB FBiH) Tomislav Žuljević.

Opširnije:Svaki građanin u FBiH je darovatelj organa