Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pon01212019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Članovi UDVDR-a Modriča obišli su groblja u Posavini

U ponedjeljak 30. listopada 2017. godine članovi vijeća UDVDR-a, podružnice Modriča, u sastavu MATO JUROŠ, SLAVKO JOSIPOVIĆ FILIPOV, ILIJA BEKAVAC, FRANJO MARKOVIĆ, PERO BEKAVAC-PENJO, SLAVKO JOSIPOVIĆ-IVIN I MATO MARIĆ, obišli su groblja u Posavini: PEĆNIKU, D.RIJEČANIMA, G.KLADARIMA, ČARDAKU, KORNICI I GAREVCU te u spomen na poginule i nestale branitelje pred spomenike i križeve upalili svijeće i položili cvijeće i vijence.

krizIsto tako obišli su i grobove njihovih poginulih suboraca u: Kopanicama, Tolisi, Vojskovi, Zoricama, Novom Selu-Balegovcu, Bjelim Barama, Posavskoj Mahali, D.Riječanima,G  Kladarima, Modriči, Oteži, Čardaku, Kornici, Garevcu, Gradačcu i Sikirevcima. Na grobovima poginulih su upalili svijeće i zajednički se pomolili, a sutra dan su po planu posjetilai groblja i grobove u:  Sl.Brodu, Županji,Gorjanima,Cerićima,Semeljcima ,Livani i Osijeku.

Na sam blagdan Svih svetih na mjesnim grobljima ispred spomen križeva i spomenika poginulim braniteljima molit je obred opijela za poginule i nestale branitelje.
U Garevcu 01.11. 2017. sa početkom u 10.45, prije mise na groblju. Opjelo je molio garevački župnik vlč. Filip Brajinović a molitvi je nazočio i prečasni Marko Perić.
U Čardaku 01.11. 2017. poslije Sv. mise u 11.00 sati opijelo i posvetu spomenika molio ćj čardački župnik vlč.Pavo Kopić.
U Kornica 01.11.2017. Sv. misa je bila u 12.00 sati a opijelo ispred spomenika na groblju molio je čardački župnik  vlč.Pavo Kopić.
U Modriča 01.11. 2017. u 09.00 sati vlč. Anto Perić služio je Sv. misu za poginule i nestale branitelje.

opjelo
 
Iako su članovi UDVDR-a Modriča na svojoj Fejs stranici pozvali sve preživjele branitelje, obitelji poginulih i nestalih, suborce poginulih i nestalih, kao i sumještane da nazoče obredima opijela i pridruže im se u zajedničkoj molitvi dalo se primijetiti da je ipak nešto zakazalo.

Kao autor članka ogradit ću se od svakog komentara, jer fotografije koje su načinjene za vrijeme molitve opijela u Garevcu kada je u groblju bilo preko 600 nazočnih osoba sve govore.
Osobno mi je žao da je tako i što hitnije se trebamo i jedni i drugi priupitati što je u pitanju jer to naši pokojni branitelji ne očekuju od nas.

Za GIP piše Mišo Perakopjelo1

Ne pitaj me ništa, već svijeću upali,
za sve one što su, za dom svoj pali!

Nek najljepše sviću zore, neka svijeće vječno gore!
Neka vam je vječna hvala, vi što više niste s nama!