Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub02242018

Last updateUto, 10 Ruj 2024 5pm

Izražen je problem ovisnosti o psihoaktivnim supstancama

Polaznicima jednogodišnje edukacije iz okupacijske terapije koju je financirala vlada Švicarske, a provela Asocijacija XY s Federalnim ministarstvom zdravstva i Fakultetom zdravstvenih studija iz Zenice, uručeni su certifikati.

Iz Centra za mentalno zdravlje Odžak certifikate su dobile Jasminka Kadić i Ana Majić, koje su sudjelovale i u izložbi radova korisnika te osvojile prvo mjesto. Centar mentalnog zdravlja Odžak u svojoj sredini aktivno rade na promociji mentalnog zdravlja, prevenciji, liječenju i rehabilitaciji oboljelih te njihovoj socijalnoj uključenosti, zagovaranju prava osoba s poteškoćama mentalnoga zdravlja i njihovom uključivanju u zajednicu.

odzak ovisnici

Važno je da svaka osoba prepozna poteškoće koje bi mogle izazvati neki zdravstveni problem u mentalnom zdravlju. Ako netko ima takav problem, nije duševno bolestan. Treba znati da su neke reakcije u određenoj situaciji primjerene, ali ako traju dulje vrijeme, može se pretvoriti u patološko stanje, stoga je potrebna pomoć stručnjaka, pojašnjavaju u Centru za mentalno zdravlje Odžak.

U Centru u Odžaku posebno su angažirani na prevenciji i edukaciji širokog spektra ovisnosti tzv. modernog doba. Radi se o ovisnostima alkoholu, drogama, kocki... - Već desetak godina pružamo usluge za osobe ovisne o psihoaktivnim supstancama te smatramo da je ipak za malu sredinu ovo izražen problem, upozorava sestra Ana.•

Za GIP piše Nada Koturić