Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto07172018

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Razvoj ruralnog turizma i starih zanata u Posavini

Ruralni turizam podrazumijeva mirnu sredinu, odsutnost buke, očuvani okoliš, komunikaciju s domaćinima, domaću hranu i upoznavanje seoskih poslova. Po svim tim odrednicama, idealno područje za razvijanje nekih od oblika seoskog turizma je Posavina s bogatom tradicijom kulture, gastronomije, običaja, ali i starih zanata koji, istina, izumiru, ali ima ih još nekoliko koje bi trebalo zaštititi, a zajednica podržati (tkanje, krojač, obućar, kovač..).

seoski turizam

Taj neiskorišteni posavski potencijal prepoznala je Udruga žena “Posavski cvijet” te je organizirala za poduzetne žene svoje udruge predavanje “Mogućnost razvoja ruralnog turizma u Posavini”.Predavanje je imalo i prezentacijsko-praktični karakter. Događaj je organiziran u sklopu IFAD projekta – “Razvoj ruralnog biznisa”.

- U BiH postoji nedostatak vizije za turizam jer smo navikli samo na određene segmente turizma, a agrarni je turizam zanemaren, tvrdi Amela Šiber, konzultantica iz oblasti ruralnog bizinisa i turizma. Agroturizam, sportsko-rekreacijski kao i lovni turizam, gastro potencijali kao i bogata kulturna baština, samo su neki od oblika gdje bi seoski turizam mogao naći plodno tlo u Posavini. Žene udruženja “Posavski cvijet” prepoznale su, kako kažu, slabu kariku triju posavskih općina, i žele se angažirati na tom području.

- Općina Orašje ima puno turističkih potencijala, a tijekom radionice smo razmijenile mišljenje u kojem smjeru se treba razvijati segment ruralnog turizma. Radionica je probudila tu svijest o značaju našega nasljeđa i lokalne tradicije kako bi i drugi mogli u njoj uživati - istaknula je konzultantica Šiber. - U Posavini još postoje osobe koje čuvaju tradiciju i žele je prenijeti na nove naraštaje i predstaviti svijetu, samo su neki od zaključaka do kojih smo došli kroz jednodnevni seminar - objašnjava Mandica Živković, predstavnica Udruge “Posavski cvijet”.

Oblast modnog dizajna također je neiskorišteni posavski potencijal, naglasile su žene Posavskog cvijeta. - Prijedlog naše ponude koja u fokusu ima zanate, tkanje i vezenje, te kulturnu ponudu proslijedit ćemo prema veleposlanstvima u smislu poziva studentima i učenicima umjetničkih akademija i škola, osobito smjera dizajna da dođu u posjet Orašju kako bi se uspostavila suradnja, jer tko zna, ističu žene “Posavskoga cvijeta”.

Za GIP piše Nada Koturićzupni ured