Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet11232017

Last updateUto, 10 Ruj 2024 5pm

Smotrom folklora i rock koncertom završeno „Posavsko kolo“ u Odžaku

ODŽAK - Međunarodnom smotrom folklora u Odžaku i rock koncertom u Prudu uz spektakularni vatromen, završena je 17-to dvena manifestacija „Posavsko kolo“, odličan spoj etno-tradicijskog i modernog, sjajna završnica među najvećim kulturno-zabavnim sportskim, turističkim ali i gospodarskim manifestacijama Posavine.

posavsko koloSredišnje slavlje na temeljima tradicionalnog svetkovanja Velike Gospe na sam blagdan okupilo je od jutarnjih sati u Odžaku mnoštvo građana i gostiju te posavske općine, osobito folkloraša od Neuma do Slavonije, kako bi zajedno svetkovali i bili dio „Posavskoga kola“.   Kako i dolikuje tradiciji jutro je započelo okupljanjem ispred crkve Svetoga Ivana Glavosjeka u Odžaku. Mnoštvo vjernika okupilo se na prepunom crkvenom dvoprištu, čak i okolnim ulicama. Svi skupa u molitvi pozorno su slušali poticajnu i nadahnutu propovjed fra Kristijana Montine, dušebrižnika u Kufsteinu (Austrija), koji je predvodio misno slavlje uz koncelebraciju desetak posavskih svećenika .

Zahvalili Majci svih majki

Fra Montena naglasio je značaj okupljanja kako bi zahvalili Majci svih majki. Pozvao je da se ima hrabrosti i vjere u život kao što su ga imale odžačke majke nakon velike tragedije drugog svjetskog rata kada su same bez izginulih očeva odgajale mnogobrojnu djecu, a ponda su i nakon toga ponovno majke ostale same odgajati djecu kada su im muževi i očevi trbuhom za kruhom krenuli put zapadne Europe. Pozvao je današnje mlade da svoje veze u kojima žive ozakone pred Bogom i svijetom.-Ne plašite se  rađanja i novih života koji ćete donijeti na svijet, kao što se nisu plašile vaše majke, bake i prabake, poručio je fra Kristijan Montina.

posavsko kolo6

Folklorna baština

Blagdansko ozračje nastavljeno je u prekrasnom tonu najveće posavske smotre folklora u kojoj se pjesmom igrom i plesom uvezano čak 20-tak KUD-ova iz RH i BiH sa oko 800 folkloraša. Najudaljenije društvo stiglo je iz Neuma (KUD Hutovo“), najbrojniji su bili Slavonci, nije nedostajalo ni  domaćih društava kao i onih dijljem BiH.  Bura oduševljenja brojnih mještana, gostiju ali i posavaca koji žive i rade u inozemstvu pratila je veliki defile ulicama Odžaka u raskošnoj ljepoti KUD-ova u izvornim nošnjama svojega kraja. U defileu su bila društva iz Beravaca, Bosanskoga Broda, Dervente, Odžaka, Zagreba, Josipovca, Dugog Sela, Brčkog, Balegovca, Donje Bedrine, Srednje Slatine, Domaljevca, Pocrkavlja, Slavonskoga Broda, Boća i Miloševca. Na bini ispred crkve u Odžaku orila se posavska izvorna pjesma, slavonske poskočice, kolo Bošnjačkih KUD-ova kao i društava iz RS-a. Načelnik općine Odžak Jakov Ivanković prigodnim je riječima  otvorio Smotru folklora, nakon kojeg su predsjednica KUD-a Marica Hrnjkaš i voditeljica programa Ružica Lović moderirale višesatni program.

Spektakularni „Bosiljak“

Derventski “Bosiljak“ oduševio je odžačane pa su imali i produženo trajanje spektakularnog nastupa. KUD“Hutovo“ donio je „Linđom“ dašak mora užarenoj Posavini, veliki pljesak dobili su i najmlađi domaljevčani, domaći KUD Napredak podigao je temperaturu do usijanja, kao i ostali sudionici smotre.- Pokazali smo koliko je nam je tradicija važna jer kroz njegovanje folkolorne baštine njegujemo i svoj nacionalni identitet. Istodobno smo otvoreni za suradnju sa svima onima koji isto tako vole svoje tradiciju i običaje. Naša je posavska publika to nagradila burnim pljeskom svakome društvu, ističe član Uprave HKD Napredak Luka Jurić.

Za GIP piše Nada Koturić