Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet09212017

Last updateUto, 10 Ruj 2024 5pm

nadaGospođica Nada Koturić trenutno obnaša funkciju predstojnika Službe za odnose s javnošću pri Vladi Županije Posavske. Niz godina je bila dopisnik Večernjeg lista kao i našeg Garevačkog Internet Portala.

Švicarska u Potočanima

Iz općine Odžak mještani najviše odlaze prema Švicarskoj. Stanovnici općine Domaljevac-Šamac usmjereni su prema Njemačkoj, osobito Frankfurtu kojeg u šali domaljevčani zovi još i “Mali Domaljevac” zbog brojnosti odlaska cijelih obitelji koje su drugi dom našli u tom velegradu na Rajni. S područja općine Orašje dosta ih se iselilo prema Austriji ali i druge zemlje zapada.

Opširnije:Švicarska u Potočanima

Smotrom folklora i rock koncertom završeno „Posavsko kolo“ u Odžaku

ODŽAK - Međunarodnom smotrom folklora u Odžaku i rock koncertom u Prudu uz spektakularni vatromen, završena je 17-to dvena manifestacija „Posavsko kolo“, odličan spoj etno-tradicijskog i modernog, sjajna završnica među najvećim kulturno-zabavnim sportskim, turističkim ali i gospodarskim manifestacijama Posavine.

Opširnije:Smotrom folklora i rock koncertom završeno „Posavsko kolo“ u Odžaku

Orašje je doživjelo procvat

Ove godine filmski festival u Orašju “Dani hrvatskog filma” po prvi puta izostavili su tradicionalni prateći sadržaj – vožnju glumaca i svih filmaša skelom. Priroda je, ipak, nadjačala jer kišovito i hladno vrijeme ipak je pripremljenu skelu ostavilo na čekanju do iduće godine. No, fešta je ipak održana za glumce na ranču uz Savu. Upravo takav ambijent iskoristili smo za nekoliko razgovora na temu filma i festivala u Orašju.

Opširnije:Orašje je doživjelo procvat

Posavsko kolo okuplja brojne goste u Odžaku

Na temeljima tradicijskog svetkovanja Velike Gospe ( u narodu nazvano Gospojina), općina Odžak 17 dana oblači svečano ruho i brojnim sadržajima dočekuje i obilježava blagdan kroz manifestaciju “Posavsko kolo”. To je ujedno najveća kulturno-zabavna, sportska, ali i turistička manifestacija te posavske općine.

Opširnije:Posavsko kolo okuplja brojne goste u Odžaku

Životna priča Joze Miletića koji je Kornicu odabrao za mjesto življenja

Svi ističu kako ništa ne valja u svijetu koji nas okružuje. Dominira kritika svega postojećeg i crne priče, pa i u medijima. Hajdemo uzmati ono što je dobro i na tome raditi, jer puno je dobrih stvari oko nas, poručuje iz Kornice Jozo Miletić mladi agronom, koji je od Zagreba preko Bugojna stigao u Posavinu i ostao u Kornici.

Opširnije:Životna priča Joze Miletića koji je Kornicu odabrao za mjesto življenja

Projekti imaju veliki potencijal

Međudržavni pogranični projekt pod imenom “Investin Lipik, Orašje & Garešnica” - “Investin LOG”, koji financira Europska unija s 85% sredstava, poziva zapravo na investiranje u ta tri grada u BiH i RH. Ukupna vrijednost projekta je 731.906,95 eura. Općina Orašje, kao njegov nositelj, i partneri Grad Lipik te Poduzetnički centar Garešnica sufinanciraju taj projekt u iznosu od 15% (109.786,06 eura).

Opširnije:Projekti imaju veliki potencijal

Proizvođači u Posavini očajni, polja su žedna, a ljetina je prepolovljena

Posavski poljoprivrednici nikako s prirodom na “zelenu granu”. Zajednički imenitelj najčešćih problema je voda, ili je ima previše, ili nikako. Tek je tri godine prošlo od katastrofalnih poplava koje su posavske oranice za nekoliko sati prekrile vodom, uništile stočni fond i cijelu infrastrukturu koja prati proizvodnju. Posavina se još u cijelosti nije niti oporavila od poplava, a poljoprivrednike ponovno stižu “muke po vodi”, jer ove godine nema je “ni za lijeka”.

Opširnije:Proizvođači u Posavini očajni, polja su žedna, a ljetina je prepolovljena

Ljetni festival za mlade i seminar za trenere u okviru CEV-ova projekta

U vrijeme kada se u Odžaku odvijaju sadržaji najveće kulturno-zabavne i sportske manifestacije “Posavsko kolo” održana su i dva projekta koja su okupila stotine mladih diljem Bosne i Hercegovine te je u edukativnom dijelu održan i seminar za 40 trenera i sudaca.

Opširnije:Ljetni festival za mlade i seminar za trenere u okviru CEV-ova projekta