Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon12172018

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

ante_pranjkic_

Naš suradnik ggospodin Anto Pranjkić piše  o njegovim svakodnevnim razmišljanjima na određenu temu i doživljene svakodnevice  ljudi kako u BiH tako i u svijetu. Budući da studira teologiju a književnik je s dugogodišnjim iskustvom ( objavio 14 zbirki pjesma i kratkih priča)", pokušat će intervjuima i kolumnama uprisutniti naše Posavljake, danas utjecajne znanstvene, kulturne radnike u BiH, a naravno i one koji nisu sa našega područja a naklonjeni su nam.

POVIJESNI PLANINARSKI POHODI

Jedan nepoznati putopisac iz turskog doba zapisao je kako Sarajevo nije samo mala kasaba i njegova Baščaršija. “ Sarajevo su njegove rijeke, doline i planine posebno planine, koje čuvaju Sarajevo i njegove ljude. I Sarajlije vole planine. Od petka do mrkle nedjeljne noći oni ih posjećuju, hrane šumske životinje i uživaju u blagodatima prirodne bosanske ljepote.”

Opširnije:POVIJESNI PLANINARSKI POHODI

Promocijom knjige Ante Pranjkića “živjeti od ruže”

Gradska knjižnica “Ksaver Šandor Đalski” i ovog je Adventa svojim korisnicima i posjetiteljima priredila kulturnu poslasticu. 05. prosinca organiziran je nesvakidašnji kulturni događaj. Izložba bakroreza “Kristov dolazak” poznatog bakrorezca Radoslava Halužana i promocija zbirke poticajnih misli i crtica “Živjeti od ruže I” autora Ante Pranjkića.

Opširnije:Promocijom knjige Ante Pranjkića “živjeti od ruže”

BIT ĆE VESELO U TEŠNJU, TUZLI, ILIJAŠU, KAKNJU...

U povodu ovogodišnjeg Božića, najradosnijeg kršćanskoga blagdana bit će posebno veselo u svim sredinama gdje HKD “Napredak” ima organizirane podružnice. Posebno lijepo ove godine bit će u Tešnju, Ilijašu, Kaknju, Zenici i Tuzli.

Opširnije:BIT ĆE VESELO U TEŠNJU, TUZLI, ILIJAŠU, KAKNJU...

Radio Marija Srbije

Kako doznajemo iz izvora bliskih radio Mariji Srbije idući tjedan će se u beogradu održati sastanak predstavnika  hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Republici srbiji, predstavnika hravtskje zajednice u srbiji s državnim tajnikom Zvonkom Milasom.

Opširnije:Radio Marija Srbije

Promocija prvog izdanja prve knjige Napretkovog nobelovca

Kada je prije sto godina Ivo Andrić napisao svoje djelo “Ex ponto” nitko nije znao da će tim  djelom započeti plodni književni rad čovjeka, koji je kasnije napisao najljepša književna djela i postati nobelovac. To zasigurno nisu znali niti dužnosnici HKD “Napredak” kada su pozitivno odgovarali na njegov zahtjev za stipendiju.

Opširnije:Promocija prvog izdanja prve knjige Napretkovog nobelovca

Uskoro iz tiska izlazi Napretkov godišnjak

Izdavanjem Hrvatskog narodnog godišnjaka za 2019. godinu HKD “NAPREDAK” nastavlja svoju misiju čuvanja tradicije i običaja Hrvatskoga naroda. Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” nastavilo je  izdavati  Hrvatski narodni godišnjak, pa je tako “svjetlo dana” ugledao i Hrvatski narodni godišnjak za 2019. godinu, čime je HKD “Napredak” zaokružilo izuzetno plodnu godinu i najavilo novu, 2019. s puno sadržaja, projekata i aktivnosti, a što sve ukupno okuplja mnogo kulturnih djelatnika i zaljubljenika diljem svijeta kroz Napretkove podružnice.

Opširnije:Uskoro iz tiska izlazi Napretkov godišnjak

MILAS: ovo su vrijednosti koje snažno zagovaramo

Ovogodišnji multimedijalni i međunarodni program “Igračka u srcu” a kojega provode Hrvatska Matica iseljenika, Hrvatska škola Boston i Zaklada hrvatskih studija Sydney doživio je svoj vrhunac otvaranjem izložbe likovnih, fotografskih i video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih hrvatskoga podrijetla iz zemalja u kojima žive, kao što su: Australija, BiH, Crna Gora, Italija, SAD, Srbija, Švedska i Njemačka.

Opširnije:MILAS: ovo su vrijednosti koje snažno zagovaramo

Potpisani Ugovori za financijske potpore Vlade RH Sveučilištu i HNK u Mostaru

U prostorijama Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske danas su potpisani ugovori o dodjeli financijskih potpora za programe i projekte koji su od strateškog interesa za Hrvate u BiH a koje provode Sveučilište u Mostaru i Hrvatsko narodno kazalište u istom gradu.

Opširnije:Potpisani Ugovori za financijske potpore Vlade RH Sveučilištu i HNK u Mostaru