Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Pon01212019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Blagoslov kuća i obitelji 2017. u Garevcu

Trenutno je u tijeku blagoslov kuća i obitelji, a bilo bi poželjno da godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima i nešto više saznate. Sam taj blagoslov ne podrazumijeva samo blagoslov prostora već blagoslov domova i obitelji.Time se želi naglasiti važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji te da najbitnije bude njihovo zajedništvo i poziv na svetost života.

Blagoslov obitelji 2017

Svakako da blagoslov prostora s tim nije izostavljen, ali se stavlja u drugi plan.

Nakon što svećenik blagoslovi kuću, obitelji daje im naljepnicu na kojoj je godina blagoslova, simbol ili slika, a na njoj su redovito i ova slova G+M+B. No ta slova mogu biti i C+M+B.
Prema jednom tumačenju, G+M+B inicijali su tri kralja koja su posjetila malog, tek rođenog Isusa - G tumačenje ašpar (lat. Casparus), Melkior i Baltazar.
No ovo nije jedinotumačenje ta tri slova mogu biti i akronim latinske blagoslovne rečenice:
C - Christus
M - mansionem
B - benedicat.
Što bi na latinskom značilo "Krist neka blagoslovi (ovaj) dom",

Kako se pripremamo za blagoslov obitelji, domova i kuća?

Najljepše bi bilo da je tijekom blagoslova cijela obitelj na okupu jer tako bi simbolizirali "Crkvu u malom". No ukoliko to nije moguće, na tome nitko neće ni inzistirati.
Na stolu bi domaćica ili domaćin trebali postaviti blagoslovljenu vodu, svijeću, raspelo i Sveto pismo, ako ga nemamo umjesto Svetog pisma, može se postaviti i Novi zavjet.
Poslije blagoslova obitelji, domova ili kuća domaćin ili domaćica svećeniku daruju dobrovoljni novčani dar po procjeni obitelji, odnosno koliko tko može izdvojiti.
Kod nas a i u većini župa je običaj da se prilikom blagoslova daje i Nobet to jest godišnji dar za Crkvu, koji ide u župnu blagajnu i iz nje se financira rad župe. Visinu tog dara određuje župnik u suradnji sa Župnim ekonomskim i Župnim pastoralnim vijećem. Napomenut ćemo da i taj dar ne obvezuje one koji ne mogu dati taj doprinos i to nikako nije razlog da se ne primi svećenik i da se ne zazove Božji blagoslov na tu obitelj.
Stoga otvorite vrata svoga doma župniku, Božjem blagoslovu i Božjoj milosti.

Što zapravo znači blagoslov doma i članova obitelji?

Njegov smisao je moliti i zazvati Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi živjeli kršćanski i svjedočili svoju vjeru.
U blagoslovnoj molitvi stoji da se "zaziva Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti".

Garevački  župnik Filip nas je obavijestio da je još u staroj godini završio blagoslov kuća u Garevcu,  jer nas nema puno  kao nekada. Župnik je  tom zgodom blagoslovio 73 kuće i u njima 142 osobe ili župljana. Najbrojnija obitelj je bila obitelj Ive Spajić, zatim slijedi obitelj Nike Dikače i Zlatka Kovač sa 6 članova i onda se redaju s 5,4,3, 2 i jednom osobom.spajici

Običaj je da se prilikom blagoslova obitelji daje i nobet, godišnji dobrovoljni doprinos za crkvu. Ako netko nije u situaciji da bi dao svoj doprinos, to nikako nije razlog da se ne primi svećenik i da se ne zazove Božji blagoslov na tu obitelj. Zato otvorite vrata svoga doma župniku, Božjem blagoslovu i Božjoj milosti.

Župnik nam napominje da Garevac ima dosta starih i nemoćnih osoba a to su: sestre Andrić, Ivo Bajić "Ico", Ilija Jagustin "Čarugin", Niko Mijić, Ivo Mikulić "Debeli" i Šima Tokić "Batenjakova" koji nemaju nikakvih primanja pa im on u svojim mogućnostima dadne nešto od kruha svetog Ante za Božić, a i redovito kad god ima priliku dadne im od sebe osobno. A najveći problem koji sve više zahvata naše područje je nivo pitke vode i moraju se bušiti novi metri bunara.

Za GIP piše Mišo Perak