Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Uto09252018

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Postavljen je i drugi vitraj na župnoj crkvi u Garevcu

 U četvrtak 06. srpnja 2017. godine tvrtka „Staklorad“ iz Tolisei i njen vlasnik gospodin Pero Oršolić po dogovoru sa župnikom Filipom Brajinović izvršili montažu vitraja (dekorativnih i uporabnih predmeta od obojenog stakla) na župnu crkvu u Garevcu vrijednoga oko 18.000 KM.

Cijena izrade ove umjetnine po kvadratnom metru košta 500 € i 10 000 KM je donirao ministar za izbjegle i raseljene osobe Davor Čordaš, dok je ostatak novca uzet  iz župne blagajne.

Početkom veljače 2017.  godine navedena tvrtka posjetila je župu Garevac kako bi njeni djelatnici uzeli mjere za izradu i drugog vitraja na sporednoj strani naše crkve.

Dogovoren je vitraj sa sendvić slikom Milostivog Isusa a kasnije se stvorila ideja i nadodala i fotografija Burića štale i starog garevačkog hrasta iz groblja uz želju i obećanje da to bude gotovo do Iline 2017. godine.

Termin je korektno izpoštovan i umjetnina toliškog majstora od sada krasi sporednu stranu župne crkve u Garevcu.

Napomenut ćemo da su vitraji posebna umjetnička djela koja su sastavni dio arhitekture mnogih sakralnih i javnih građevina diljem svijeta.

2 vitraj

Riječ dvije o poduzetniku

-Krenuo sam od nule bez ikakve potpore, ali čim bi nešto zaradio odmah sam ulagao u nove strojeve. To je recept uspješnosti, upornost i stalna ulaganja u posao a ne u glamour, skupa kola i slično. I danas je teško zbog recesije i smanjene platežne moći ali ako nisi rastrošan i razmišljaš o stalnim ulaganjima u proizvodnju a ne na trošenje može se uspjeti, kaže nam Pero Oršolić kojei u krugu Staklorada ima sve na jednom mjestu, dom sa prepoznatljivom niti umjetničke crte uređenosti okoliša, posao i već uhodan biznis. Djelatnik Mladen Mijatović otkriva da za sve godine rada, niti dana nije kasnila plaća pa je i to ogledalo poduzetnika.-Radije ja neću ostvariti neki plan nego da plaća kasni, jer ako su radnici zadovoljni i posao bolje ide, pojašnjava Pero.

Svi su dobro izučili zanat. Svaka pa i najmanja pogreška znači pucanje stakla a jedino ga nabavljaju u inozemstvu, Nemačkoj, Poljskoj ili čak Americi. Radi se ručno s valjanim staklima obogaćenim sa raznim elementima a u izradu vitraja se ponekad uključuje i do 100 boja što je u krajnosti dosta kompleksan zahvat.

Za GIP piše Mišo Perakcordas filip petar