Marija Majka Crkve

ŽUPA GAREVAC

Ned06172018

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Proslava Iline u Garevcu 2015.

Dok tropske vrućine i žarke sunčane zrake nemilosrdno prže našu posavsku ravnicu ipak nas svi putovi vode u zavičaj i naš Garevac. A uz to nas raduje i činjenica da čak i najmlađi Garevljani znaju kada se slavi blagdan Sv. Ilije ili "Ilina". ilina 15

Opširnije:Proslava Iline u Garevcu 2015.

Proslava Iline u Garevcu 2012.

Blagdan sv. Ilije, poznatiji pod nazivom „Ilina“ još od starih vremena u Garevcu je bio od posebnog značenja. Bio je to „blagdan nad blagdanima“. Vjera se prenosila generacijama na znakovit način uz simboliku vatre i popratnih običaja, koji su okupljali i djecu, i mlade i stare.

Opširnije:Proslava Iline u Garevcu 2012.

Proslava Iline u Garevcu 2014.

Sveto misno slavlje na blagdan sv. Ilije u Garevcu predvodio je biskup Vlado Košić. Ilina 2014. godine u Garevcu ostat će zapamćena po mnogo čemu. U prvom redu je to što je Sveto misno slavlje na blagdan sv. Ilije proroka na garevačkom groblju prognane nam župe Garevac predvodio po prvi puta biskup i to Sisački Vlado Košić.

Opširnije:Proslava Iline u Garevcu 2014.

Proslava Iline u Garevcu 2011.

Srijeda  je 20. srpanj 2011. blagdan je Sv. Ilije proroka i zažtitnika mnogih župa u Bosni i Hercegovini pa tako i našeg  Garevca. Ustajem dosta rano jer ondje se lakše diše, ondje ptice ljepše pjevaju, ondje se živi ali i umire s pjesmom na usnama! Zato nesmijemo ostaviti i zaboraviti ono što je krvavih žuljeva moj i tvoj otac ili moja i tvoja majka skupa s nama gradila i obnavljala, nećemo dozvoliti da to postane leglo zmijama i gušterima?

Opširnije:Proslava Iline u Garevcu 2011.